Bodo ZDA prekinile dobavo orožja Savdski Arabiji?

by Urednik

POVEZOVANJE RUSIJE IN SAVDSKE ARABIJE NE BO BREZ POSLEDIC

Savdska Arabija bi lahko zaradi dogovarjanja z Rusijo o zmanjšanju proizvodnje nafte ostala brez ameriškega orožja, poročajo iz ZDA.

Ameriški zakonodajalci bodo v senat in predstavniški dom vložili predlog zakona o prekinitvi prodaje ameriškega orožja Savdski Arabiji. V ameriškem senatu in predstavniškem domu so demokrati 11. oktobra predlagali dvodomni zakon, ki bi takoj ustavil vso prodajo ameriškega orožja Savdski Arabiji.

“Savdska Arabija se je dogovarjala z Rusijo in se na zasedanju OPEC+ odločila zmanjšati proizvodnjo nafte za 2 milijona sodčkov na dan, s čimer je zvišala ceno v korist Rusije,” pojasnjujejo avtorji predloga zakona.

Savdska Arabija je danes močno odvisna od ameriške obrambne industrije, saj večino svojega orožja kupuje od ZDA. Prav tako je odvisna od ameriških podjetij pri ustvarjanju lokalne obrambne industrije prek velikih skupnih podjetij.

Američani želijo s predlaganim zakonom vrniti Savdijce za pogajalsko mizo in prekiniti dogovarjanje med Savdsko Arabijo ter Rusijo.

Savdska Arabija v zadnjem desetletju močno krepi svojo vojsko tako z ameriškimi (lovci, bojne ladje, helikopterji,…) in evropskimi (rafale, fregate avante,…), kot tudi ruskimi (S-400, kalašnikovke,…) ter kitajskimi (brezpilotna letala,…) oborožitvenimi sistemi, v “pričakovanju” morebitnega spopada z Iranom.

V času ameriškega predsednika Trumpa je Savdska Arabija z ZDA sklenila pogodbo v vrednosti več kot 110 milijard dolarjev za dobave orožja, partnerstva z ameriškimi obrambnimi podjetji in storitve. 

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki