Boeing išče v Nemčiji partnerje za proizvodnjo F/A-18 super hornet

by Urednik

ŠIRITEV PARTNERSTVA BOEINGA Z NEMŠKO INDUSTRIJO

Ameriški letalski gigant Boeing zbira ponudbe za razvoj, proizvodnjo in podporo potencialne nemške flote F/A-18 super hornet in EA-18G growler. Po napovedih ameriškega proizvajalca bo to Nemčiji zagotovila visokokvalificirana nova delovna mesta in dolgoročno gospodarsko rast.

Boeing je nedavno napovedal razširitev svoje strategije industrijskega partnerstva v Nemčiji v podporo ponudbi F/A-18 super hornet in EA-18G growler, ki jo je naslovil Bundeswehru, o čemer smo že poročali v prispevku Nemčija – od lovca tornado, F/A-18 in typhoon do F-35.

Zahteva za informacije (RFI) za zbiranje ponudb je bila izdana več kot 10 nemškim podjetjem. Nemški industrijski partnerji bodo imeli po zagotovilih Boeinga pomembno vlogo pri zagotavljanju podporne opreme, logistike in celotnega vzdrževanja, delov, lokalnih vzdrževalnih programov, usposabljanja in drugih ustreznih rešitev za popravilo in remont za potencialno nemško floto super hornetov in growlerjev. Nemška industrija bo imela tudi priložnost sodelovati pri razvoju sistema za motenje naslednje generacije za letalo za elektronsko bojevanje EA-18G growler. Zahteva po informaciji pomeni prvi korak v projektu nemške nabave Boeingovih bojnih letal v vrednosti približno 4 milijarde USD(3,5 milijarde EUR) v življenjskem ciklu programov in bodo prispevali dodatno gospodarsko priložnost in vrednost nemškemu gospodarstvu, ko se bodo programi razvijali.

»Nemčija je dom izjemnega letalskega strokovnega znanja in inovacij, zato se veselimo razširitve naših partnerstev na lokalni ravni za nemško floto F/A-18 super hornet in EA-18G growler,« je izjavil dr. Michael Haidinger, predsednik Boeinga za Nemčijo, države srednje in vzhodne Evropa, Beneluksa in skandinavskih držav. »S to strategijo širitve partnerstev postavljamo temelje za nove poslovne priložnosti za nemške industrijske prvake, nova visokokvalificirana delovna mesta in dolgoročno gospodarsko rast.«

F/A-18 super hornet block III zagotavlja napredne, dokazane zmogljivosti ter nizke stroške življenjske dobe in nabavne stroške, ki so idealno primerni za izpolnjevanje zahtev nemških lovcev, vključno z zavezami z dvojno zmogljivostjo do Nata. Z najnižjimi operativnimi stroški med vsemi ameriškimi taktičnimi letali v proizvodnji (19.500 USD / 17.000 € na uro letenja – vir: US DoD Special Acquisition Report), v kombinaciji z nizkimi stroški nabave super hornet prihrani milijarde dolarjev/evrov za celotno storitev v življenjski dobi +10.000 ur letenja. Zaradi tega je super hornet najbolj stroškovno učinkovita rešitev za nemško Luftwaffe.

Letala za elektronsko bojevanje EA-18G growler zagotavljajo popolno zaščito elektronskega spektra, motijo ​​radarje in komunikacije, kombinacija super hornetov block III in growlerjev pa bo Luftwaffeju nudila neprimerljive zmogljivosti tako pri misijah zrak-zrak kot zrak-zemlja. To se je pokazalo v zadnjih petnajstih letih, ko se je EA-18G growler razširil po vsem svetu v podporo vsem večjim in hitrim ukrepanjem. Pet eskadrilj Boeingovih letal EA-18G growler danes podpira operacije letalskih sil in mornarice ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing

Povezani članki