Boeing-Saabov predlog za natečaj šolskega reaktivca T-X

by Urednik

BOEING PREDSTAVIL KONCEPT NOVEGA AMERIŠKEGA TRENAŽNEGA LETALA

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je (v sodelovanju s švedskim Saabom) predstavil svojo konstrukcijo šolskega reakcijskega dvoseda v okviru natečaja za novo šolsko letalo USAF T-X. Ameriške letalske sile (USAF) naj bi naročile kar 350 novih šolskih letal, s katerimi bodo zamenjali že kar ostarela Northrop Grummanova letala T-38 talon.

Že pred meseci smo v reviji Obramba pisali o ameriškem natečaju za novo šolsko reakcijsko letala za napredno šolanje in šolanje  z oborožitvenimi sistemi, ki bo omogočalo prehod na lovce 5. generacije, kot sta F-22 in F-35. Teh dveh letal namreč v dvosedi različici ni!

Boring je pri snovanju sodeloval s švedskim Saabom, kar se na prvih dveh prototipnih letalih tudi opazi na prvi pogled. Konstrukcija je namreč kar nekakšna »zmes« med švedskim (lahkim) lovcem JAS-39 gripen in Boeingovim (dejansko McDonnel Douglasovim) F/A-18 hornet. Pogonski motor izhaja iz gripnovega General Electricov GE 404 : F404-GE-102D,  seveda brez dodatnega zgorevanja (kar pa ostaja opcija za prihodnost) in s potiskom 11.00 funtov. Pilotska kabina letala je sodobno zasnovana – s t.i. steklenim kokpitom, ki z odprto arhitekturo omogoča nadgradnje in posodobitve v prihodnosti. Prepoznaven je tudi po repu z dvema smernima stabilizatorjema – podobno kot F/A-18 hornet. Snovalci pravijo, da zaradi boljše  stabilnosti.

Izdelali so dve prototipni letali, najprej bodo opravljali talna testiranja,prvi polet pa naj bi sledil do konca letošnjega leta. Švedsko-ameriško konstruktorsko moštvo se tudi ne odreka poreklu letala, ki je konstruiran na osnovi izkušenj, dognanj in konstruktorskih ugotovitev ter tehnologij, uporabljenih na že kar slavnih predhodnikih: gripnu in hornetu.

Ameriške letalske sile načrtujejo nakup 350 letal za zamenjavo ostarelih T-36, končna zahteva naj bi prišla do konca letošnjega leta, odločitev za novo ameriško reakcijsko šolsko letalo pa potem do konca prihodnjega leta, v operativno rabo pa naj bi novi trenažniki prišli potem v letu 2024. Tekmeci Saab-Boeingovega T-X so še Lockheed Martin/KAI T-51 A golden eagle, Northrop Grummanov T-X, Raytheonov T-100 (dejansko Leonardo – Aermacchijev M346, ki izhaja iz Jakovljevega Jak-130) z dvema motorjema, ob tem pa je iz tekme odstopil Textron AirLand z letalom scorpion. Zanimivo, da tekmec T-51A  ponuja letalo z enakim motorjem.

Obširnejšo analizo o novem ameriškem šolskem dvosedu (natečaj T-X) smo objavili v članku So z odločanjem odlašali predolgo? – Novi ameriški šolski reakcijski dvosed T-X v Reviji Obramba, april 2016.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing

Povezani članki