Bolgarija podala predloge za zamenjavo bojnih letal MiG-29

by Urednik

NOVI ALI RABLJENI LOVCI ZA BOLGARSKE LETALSKE SILE

Na bolgarski razpis za nova lovska letala, s katerimi želijo zamenjati stare sovjetske lovce MiG-29, so se javile ZDA z novimi lovci F/A-18 in F-16, Švedska z novimi JAS-39 gripen in Italija z rabljenimi Eurofighter typhoon.

Bolgarsko obrambno ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo, da so ZDA, Švedska in Italija ponudile prodajo lovskih letal za Bolgarske letalske sile (Voennovezdušni sili). Poleg omenjenih držav so povabilo za prodajo držav dobile še Francija, Nemčija, Portugalska in Izrael. V Francijo so Bolgari poslali povpraševanje po novih in rabljenih lovcih rafale, v Nemčijo za nove in rabljene typhoone, na Portugalsko in v Izrael pa za rabljene F-16.

Bolgarski premier je za nakup novih (rabljenih) lovskih letal za zamenjavo odsluženih MiG-29 oblikoval posebno delovno skupino, ki bo proučila prispele ponudbe in se pogajala s ponudnicami. Predlog bodo poslali bolgarski vladi, ki mora potrditi nakup.

Bolgarske letalske sile nameravajo kupiti skupaj 16 novih bojnih letal. V prvi fazi načrtujejo nakup najmanj 8 lovcev, zanje so rezervirali približno 1,8 milijarde bolgarskih levov (1,1 milijarde ameriških dolarjev). Čez nekaj let bi kupili še 8 letal istega tipa. Proračun je namenjen za nakup letal in orožja, triletno logistično podporo, usposabljanje pilotov in tehnikov, rezervne dele,…

Bolgarija ima v svoji floti 20 lovcev MiG-29, od tega so jih 16 po vstopu v Severnoatlantsko zavezništvo leta 2004 prilagodili standardom zveze NATO. V svoji bojni letalski floti pa imajo še 12 jurišnikov Su-25.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki