Bolgarija posodobitev lovcev MiG-29 zaupala Rusiji

by Urednik

MODERNIZACIJA BOLGARSKIH LETALSKIH SIL

V začetku decembra je bolgarsko obrambno ministrstvo začelo procedure za izbiro pogodbenega izvajalca nadgradnje in posodobitve flote 15 lovcev ruskega (sovjetskega) izvora MiG-29 Bolgarskih letalskih sil.

Proces posodobitve bolgarskih lovcev MiG-29 naj bi trajal 48 mesecev. S tem bodo Bolgari zagotovili zaščito zračnega prostora in zmogljivosti za hitro reagiranje (QRA) iz letalske baze Ignatievo v bližini Plovdiva, vse dokler ne bodo izbrali novega letala v obdobju 2020-2022.

Bolgarija je izvedbo posla zaupala ruski družbi RSL MiG, torej izvirnemu proizvajalcu lovcev MiG-29 fulcrum. Prepoznali so ga namreč kot edinega možnega ponudnika (in samo njemu poslali povpraševanje), ki zagotavlja stabilno in celovito logistično podporo za lovce MiG-29. Moskovska družba bo ponudbo predstavila 18. decembra v Sofiji, že naslednji dan pa bodo začeli pogajanja z bolgarskim obrambnim ministrstvom.

Bolgari so za posodobitev lovcev pripravljeni odšteti skupaj 41,45 milijona evrov (81,29 milijarde bolgarskih levov), kar bo tudi okvir, znotraj katerega bodo potekala pogajanja.  Bolgarija ima v svoji floti 12 enosedih MiG-29 fulcrum-A in tri dvosede MiG-29UB fulcrum-B, Zagotavljajo jim v vsakem trenutku operativnih 10 lovcev za obdobje štirih let ob skupaj 1450 naletenih urah: 1000 z enosedimi fulcrum-A in 450 ur z dvosedimi fulcrum-B.

V povabilu RSK MiG so Bolgari izrazili željo po novih podvozjih na 10 letalih in prenovo 13 katapultnih sedežev vrste nič-nič Zvezda K-36DM serije 2, zatem pregled dvosedega MiG-29UB s taktično številko 14  ter prenove različnih sklopov na različnih letalih ter dobavo načrtovanih in nenačrtovanih rezervnih delov, potrošnega materiala, instrumentov in specialnih orodij.

Bolgarom so že dobavili štiri nove in šest rabljenih turboventilatorskih motorjev RD-33 po pogodbi iz novembra 2016, ovrednoteni na 21,8 milijonov evrov, kar bo dovolj za pet letal. Potrebujejo pa še dodatnih 20 motorjev, v tem številu pa niso zajeti rezervni motorji.

Okvir pogodbe naj bi tudi zagotavljal Bolgarskim letalskim sila neoviran dostop do raket zrak-zrak kratkega dosega R-60MK (AA-8 aphid-C) in R-73E (AA-11 archer) ter polaktivnnih radarsko vodenih raket zrak-zrak srednjega dosega R-27R (AA-10 Alamo-A) ter strelivo 30×165 mm za enocevne avtomatske topove Gryazev-Shipunov GSh-30-1 30 mm.

Sofija se je tako hitro obrnila na Kremelj za logistično pomoč pri obnovi lovcev MiG-29 potem ko je parlament  5. oktobra 2017 priporočil ponovitev procesa novega lovca za Bolgarske letalske sile. Ta odločitev odlaga izbiro novega lovca za pet let, v tem času pa bi ostala flota MiG-29 brez prenove na meji zmogljivosti, saj so bila doslej slabo vzdrževana, časovni intervali med dvema prenovama pa pretekli. Tako Sofiji ni preostalo nič drugega kot začeti pogovore z ruskim vojaško-industrijskim kompleksom, ki zagotavlja stabilno logistično podporo floti fulcrumov. Si bo pa Bolgarija prizadevala, da bo ruski RSK MiG v proces prenove fulcrumov vključil tudi domače zmogljivosti – državno remontno podjetje Avionams iz Plovdiva.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Photos

 

Povezani članki