Brazilski Embraer na obrambnem sejmu ASDA 2015 v Splitu

by Urednik

HRVAŠKA JADRANSKA POMORSKO-LETALSKA OBRAMBNA RAZSTAVA ASDA 2015

Brazilski letalski-obrambni proizvajalec Embraer Defense & Security bo od 22. do 24. aprila 2015 razstavljal na Jadransko pomorsko-letalsko obrambni razstavi ASDA 2105 v areni Spaladium Splitu. Brazilci bodo predstavili proizvode z obrambnega področja, ki združujejo visoko tehnološko raven in operativno učinkovitost za dostopno ceno. Med drugim tudi izpopolnjeno šolsko letalo – lahki jurišnik A-29 super tucano, kakršnega so izbrali tudi v Letalskih silah ZDA v okviru programa lahke letalske podpore za protivstajniške naloge v Afganistanu.

Prav tako bo Embraer na razstavi ASDA 2015 (Adriatic Sea Defense & Aerospace) predstavil največjo novost in njihov tehnološki vrhunec : transportno letalo KC-390, ki je prvič vzletelo letos februarja. Z njim  postavljajo nov standard v kategoriji srednjih vojaških transportnih letal, zagotavljajo pa nizke operativne stroške, preprosto in nezahtevno vzdrževanje ob veliki zanesljivosti. KC-390 je namenjen najrazličnejšim nalogam od preprostega transporta do spuščanja padalcev in tovora do prečrpavanja goriva v zraku, iskanja in reševanja, gašenja gozdnih požarov.

Sejem oborožitvenih sistemov ASDA 2015 (Adriatic Sea Defense & Aerospace) v Splitu pripravljajo že tretjič, »obrnjen« pa je predvsem v države jugovzhodne Evrope, v katere se širita tako zveza Nato kot EU. Ciljne države sejma so torej Hrvaška, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Srbija in Makedonija. Letos sodelujejo razstavljavci iz 19 držav, med drugim tudi iz Slovenije (sodeluje pet razstavljavcev – proizvajalcev in zastopnikov tujih proizvajalcev za JV Evropo: C-Astral d.o.o., Dat-Con d.o.o., Perigon d.o.o., Rohde & Schwarz Österreich Ges.m.b.H., S-TMM Sistemi d.o.o.). Skupaj bo na sejmu 119 razstavljavcev, od tega 46 domačih in 73 tujih. Tokratni sejem bo potekal že tretjič, prvi je bil leta 2011, drugi pa 2013. Več o sejmu ASDA 2015 bomo poročali v naslednjih dneh.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Embraer

SORODNE NOVICE:

Prvi polet brazilskega vojaškega transporterja Embraer KC-390

Brazilski letalski proizvajalec Embraer je v torek 3. februarja 2015 uspešno opravil prvi polet z novim vojaškim dvomotornim turboventilatorskim letalom KC-390.

Povezani članki