Britanci odkupujejo nazaj dele letalonosilke HMS Ark Royal

by Urednik

BRITANSKA KRALJEVA MORNARICA LE ŠE SPOMIN NA POMORSKO VELESILO

Britanska kraljeva mornarica je morala zaradi požara na letalonosilki HMS Illustrious nazaj odkupiti dele letalonosilke HMS Ark Royal, ki jo turška družba Leyal že razgrajuje.

Britanska kraljeva mornarica je marca 2011 upokojila svojo predzadnjo letalonosilko HMS Ark Royal (R07) razreda invincible in obdržala le letalonosilko HMS Illustrious (R06). Na slednji se je v požaru 13. avgusta 2013 med patruljiranjem ob obali Somalije uničilo nekaj sistemov, zato mora Britansko ministrstvo od Turčije nazaj odkupiti nekatere dele letalonosilke Ark Royal, ki so jo prodali poleti 2013. Letalonosilko HMS Ark Royal je za 4,8 milijone USD (3,5 milijona evrov) odkupilo turško podjetje Leyal, ki bo poskrbelo za njeno dokončno razgradnjo.

 V požaru je zgorela radijska plošča in nekaj okoliških omaric s sistemi, ki jih vse od tedaj še niso zamenjali, saj na ladji niso imeli rezervnih. Ugotovili so, da so bile enake aparature nameščene na letalonosilki Ark Royal in se odločili, da jih raje odkupijo nazaj kot kupijo nove. S tem naj bi po izjavah britanskega obrambnega ministrstva prihranili okoli 95 tisoč USD (69.000 evrov), ni pa znano ali je v to vključena tudi demontaža in stroški transporta. Kasneje je neimenovan britanski mornar medijem celo priznal, da jim takšnih novih sistemov na tržišču niti ni uspelo kupiti.

Britanska letalonosilka HMS Ark Royal med razgradnjo

Vse to je v britanski javnosti sprožilo pestro javno debato. Velika Britanija namreč sedaj operira le z eno letalonosilko HMS Illustrious (R06), za katero nimajo na voljo vseh nadomestnih delov, na kateri imajo nameščenih le 22 helikopterjev CH-47 chinook, AH1 apache, AW101 merlin, lynx in WS-61 sea king, medtem ko so palubne lovce harrier že upokojili. Letalonosilko HMS Illustrious so prvotno nameravali upokojiti v letu 2014, vendar ji bodo življenjsko dobo verjetno podaljšali do prihoda novih.

Britanska kraljeva mornarica, ki je že stoletja ponos kraljevine in ima le še 19 rušilcev in fregat, nestrpno čaka na novi letalonosilki HMS Queen Elizabeth (R08) in HMS Prince of Wales (R09) razreda Queen Elizabeth, ki naj bi bili operativni šele po letu 2020 oz. 202. Čakajo pa tudi nove Lockheed Martinove palubne lovce F-35B (STOVL) lightning II.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Letalonosilke razreda invincible

Povezani članki