Britanska mornarica splavila četrto podmornico razreda astute

by Urednik

SPLAVITEV JEDRSKE PODMORNICE HMS AUDACIOUS

Članom ladijske družbe in osebju s podmorniške flotile (SUBFLOT) se je na lokaciji Faslane pridružila botra plovila, Lady Elizabeth Jones, ki je v floti Kraljeve mornarice sprejela jedrsko podmornico HMS Audacious.

Slovesnost je označila zaključek obsežnih preskusov in poskusov na morju za plovilo z Audaciousom, ki je zdaj pripravljeno za operacije Kraljeve mornarice po vsem svetu. Poveljnik podmornice HMS Audacious Jim Howard je ob dogodku izjavil: »V veliko veselje je biti poveljnik najnovejše in najsposobnejše jedrske podmornice Kraljevske mornarice. Ko prehajamo s poskusov na morju v naš operativni program usposabljanja na morju, smo jaz in celotna posadka podmornice pripravljeni na prihodnje izzive.«

Splovitev podmornice HMS Audacious razreda astute je sovpadel z uradnim začetkom gradnje prve fregate tipa 31, HMS Venturer, v Rosythu na Škotskem. Še več, služba je zvezdnika Jamesa Bonda Daniela Craiga postavila za častnega poveljnika in priznala njegov prispevek k krepitvi vezi mornarice s skupnostmi, ki jim služi.

HMS Audacious je 7. aprila lani prvič prispela v pomorsko bazo Clyde, kjer se je pridružila sestrskim plovilom HMS Astute, HMS Artful in HMS Ambush. V začetku tega leta je podmornica sodelovala pri preizkušnjah nadgrajenega torpedo spearfish na Bahamih.

Podmornice razreda astute nosijo tako manevrirne rakete tomahawk (Tomahawk Land Attack  – TLAM) kot tudi težka torpeda spearfish. Plovila tega razreda lahko potopljena obkrožijo svet, saj proizvajajo kisik in pitno vodo za lastne potrebe.

Pripravil: B. Knific, foto: Royal Navy

Povezani članki