Britanske težave s (pre)starimi podmornicami razreda vanguard

by Urednik

ODPADLI SONARNI PANELI SPROŽILI ŠTEVILNA VPRAŠANJA

Pred dnevi se je v pomorsko bazo Clyde na Škotskem vrnila jedrska podmornica HMS Vengeance razreda vanguard, nosilka balističnih raket,  s svoje zadnje trimesečne patrulje med katero je utrpela precejšnjo škodo – izgubo številnih sonarnih panelov, kar je razvidno tudi iz fotografij…

Jedrska podmornica HMS Vengeance britanske Kraljeve mornarice je med zadnjo nalogo izgubila kar okoli 30 odstotkov sonarnih panelov, ki so nameščeni po celotni površini plovila, poročajo britanski mediji.

Neobičajni (zunanji) izgled najnovejše (1999) od štirih jedrskih balističnih podmornic razreda vanguard, ki so se mu čudili tudi številni strokovnjaki, je pokazatelj težav v britanski Kraljevi mornarici. Za izgubo sonarnih panelov, ti so namenjeni absorpciji zvoka iz plovila, kot tudi zvokov sonarjev sovražnih plovil, bi lahko bilo več vzrokov. Neimenovani vir iz britanske mornarice pravi, da je mogoče, da podmornica ni bila zadostno pripravljena za tako dolgo plovbo, ali pa se je zapletla v ribiško mrežo.

Nekateri britanski upokojeni admirali trdijo, da so podmornice razreda vanguard že predolgo v uporabi in bi morale biti deležne temeljite obnove ali zamenjave z novimi. Podmornice razreda vanguard so postale operativne po letu 1990 (1993 -HMS Vanguard, 1995 – HMS Victorious, 1996 -HMS Vigilant in 1999 – HMS Vengeance), predvideno pa je bilo, da bodo službovale 25 let. Britanska premierka je nato leta 2017 odobrila njihovo nadaljnje delovanje. Kot zamenjava za podmornice razreda vanguard bodo jedrske balistične podmornice razreda  dreadnought, za katere pa se načrtuje začetek uporabe šele okoli leta 2030, kar bi lahko privedlo do dotrajanega stanja trenutno delujočih podmornic. Trenutno se od štirih načrtovanih podmornic razreda dreadnought gradi prva HMS Dreadnought, naslednji pa so zaenkrat izbrali samo ime – HMS Valiant.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter Dougie Coull Photography

Povezani članki