Britanski parlament odločil: natečaj za izvidniško letalo

by Urednik

TEŽAVE ZASTARELIH IN NEPOSODOBLJENIH BRITANSKIH AWACS LETAL E-3D SENTRY

Britansko obrambno ministrstvo se je kot kaže odločilo za zamenjavo ostarelih letal za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor (AWACS) E-3 sentry, ogreva pa se za izvedenko AWACS-a Boeing E-737AEW&C, kakršno uporablja tudi Južna Koreja (na posnetku). Vendar pa je britanski parlament odločil, da mora obrambno ministrstvo objaviti javni razpis za novo tovrstno letalo preden bo izbran dokončni dobavitelj.

Odločitev obrambnega ministrstva za Boeingovo izvidniško platform je sledil poseg parlamentarne komisije za obrambo, ki je sledila objavam odločitve obrambnega ministrstva v medijih, da so novega britanskega AWACS-a že določili. Odločitev zanj je bila posledica vse dražjega vzdrževanja zastarelih AWACS-ov E-3D sentry, ki so jih tudi le še stežka servisirali.

Kraljeve letalske sile (RAF) imajo v oborožitvi šest operativnih letal E-3D AWACS, uporabljajo pa jih že vse od leta 1991. Medtem ko so drugi uporabniki teh izvidniških platform minulem obdobju ta letala nadgrajevali, pa tega v RAF niso storili zaradi pomanjkanja sredstev, zato je flota temeljito zastarela in ne ustreza več sodobnim izzivom. V januarju 2017 so izvidniško floto britanskih AWACS-ov celo prizemljili zaradi težav z električno napetostjo. Sicer so v obrambnem pregledu leta 2015 zapisali, da bodo floto šestih E-3D nadgradili in ji podaljšali operativno uporabnost od leta 2025 vse do leta 2035, vendar je zgradba starih Boeingovih štirimotornih reaktivcev, izdelanih na osnovi potniškega letala B707, že tako dotrajana, da jih je mogoče vzdrževati le ob izjemno visokih stroških.

Pripravil: B. Knific, foto Boeing

Povezani članki