Češka kupuje 12 helikopterjev UH-1Y venom

by Urednik

AMERIŠKI HELIKOPTERJI ZA BOLJŠE SODELOVANJE Z ZVEZO NATO

Češka vojska se zanima za nakup 12 večnamenskih ameriških helikopterjev Bell UH-1Y venom, 25 motorjev T-700 GE 401C, 12 mitraljezev M240 7.62 mm in še vrsto dodatnih sistemov, za vse skupaj pa naj bi odšteli okoli 575 milijonov dolarjev.

Ameriško ministrstvo za obrambo je morebitno prodajo že odobrilo, so sporočili iz ameriška Obrambne agencije za varnost in sodelovanje (DSCA). Ob tem so dodali, da so novi helikopterji UH-1Y venom del modernizacije Češka vojska in namenjeni krepitvi obrambi države ter odvračanju. Helikopterji Bell UH-1Y venom bodo po besedah Američanov prispevali k vojaškemu cilju Češke Republike, da posodobi svoje zmogljivosti in še poveča interoperabilnost z ZDA in drugimi zavezniki iz zveze NATO.

Bell UH-1Y venom (tudi super huey ali yankee) je dvomotorni večnamenski vojaški helikopter, glavni uporabnik je predvsem Korpus mornariške pehote ZDA, je naslednik helikopterja UH-1N twin huey, ki je v uporabi že vse od leta 1970.

Češka vojska oz. letalske sile trenutno uporabljajo večnamenske helikopterje Mi-8/17 (skupaj 12), PZL W-3 (skupaj 10) in transportne Mi-24 (skupaj 17).

Pripravil: A. Knific, foto: Bell

Povezani članki