Četrta generacija tomahawkov (BGM-109) bo še bolj uničujoča

by Urednik

NOVA POSODOBITEV AMERIŠKIH MANEVRIRNIH RAKET BGM-109 TOMAHAWK

Že tako razdiralna manevrirna raketa tomahawk (BGM-109) naj bi postala še bolj uničujoča, če bo novi razvojni program posodobitve uspešen. Raziskovalci iz Energetic Materials Research and Engineeringa so pri proučevanjih in poskusih uspešno izrabili učinek pogonskega goriva v raketi, ki preostane po zadetku cilja.

Preostalo gorivo bo tako dodatno povečalo učinek eksplozije, če bodo razvijalci našli način, kako bi se ob zadetku rakete iz preostalega pogonskega goriva in zraka iz okolja ustvaril eksplozivni oblak, ki bi (visokotemperaturno) eksplozijo še intenziviral. Če bodo uspešni, bo tomahawk učinkovitejši, kljub temu, da bojne konice ne bodo povečevali, niti ji dodali eksploziva.

BGM-109 tomahawk IV je zadnja generacija družine manevrirnih raket tomahawk, ki je nastala že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot podzvočno, nizkoleteče jedrsko orožje, potem pa so jo razvili v različico dolgega doleta RGM/UGM-109 s konvencionalno bojno konico. Najpogosteje lansirajo tomahawke s podmornic ali/in ladij, Ameriška mornarica pa jih je uporabila kot najbolj cenjene oborožitvene sisteme v zračnih napadih na Irak, Libijo in tudi nekdanjo ZR Jugoslavijo (1999). Tomahawke je kupila tudi Velika Britanija, lansirajo pa jih zgolj s podmornic.

Zadnja verzija BGM-109 block IV ima vgrajene izboljšane tehnologije, ki raketam povečujejo bojno fleksibilnost, obenem pa so bistveno znižale tako nakupne kot  vzdrževalne stroške teh raket. Prav zaradi slednjega dejstva je bil projekt Ameriške vojne mornarice PMA-280 ena najuspešnejših zgodb v nabavi novih oborožitvenih sistemov zadnjega desetletja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki