Črnogorska vojska bo dobila tri nove helikopterje Bell 412

by Urednik

ČRNA GORA BO UPORABLJALA HELIKOPTERJE GAZELA IN BELL 412

Oborožene sile Črne gore (Vojska Crne Gore, VCG) bodo dobile tri dvomotorne helikopterje Bell 412EPI v sklopu posodobitvenega procesa, ki ga je v tej mali balkanski državi spodbudila integracija v zvezo Nato v letošnjem letu.  

Potem ko so pridobili prijave na razpis na osnovi razpisne dokumentacije, je Vojska Črne gore obrambnemu ministrstvu predlagala nabavo helikopterjev Bell 412EPI (civilna različica). Pogodba o dobavi bo po pričakovanjih natančno določena in podpisana v začetku prihodnjega leta, za helikopterje pa bo Črna gora namenila 29,9 milijona evrov. Dobavljeni helikopterji se bodo pridružili Letalstvu vojske Črne gore – VVCG, nameščeni pa bodo v bazi Golubovci pri Podgorici v sklopu tamkajšnjega mednarodnega letališča.

Bellove helikopterje bodo upravljali v najrazličnejše namene, predvsem pa za transport in podporo kopenskim silam vojske ter za patruljiranje ob Jadranskem morju.  Helikopterje bodo uporabljali tudi v civilne namene, predvsem za gašenje požarov v naravi, za medicinske prevoze ter naloge  iskanja in reševanja.

Črnogorske letalske sile se opirajo samo na helikopterje, trenutno imajo v uporabi 13 helikopterjev Soko 341/342 gazela (pet jih je v verziji GAMA-2 opremljenih s protioklepnimi raketami maljutka). Zaradi zelo pomanjkljivega vzdrževanja so trenutno leteče le štiri gazele. Poleg tega ima Črna gora za obrambo življenjsko pomembnih objektov še vod zračne obrambe, oborožen z vlečnimi protiletalskimi topovi Bofors L/70 40 mm v sovpregi z Ericssonovimi radarskimi sistemi giraffe M75, ki so nameščenih na tovornjakih jugoslovanskega izvira FAP2026, in s poveljniško nadzornimi zmogljivostmi.

Črna gora bo za posodobitev in opremljanje oboroženih sil namenila 20 odstotkov obrambnega proračuna, ena od prioritet nacionalne obrambe pa je nabava opazovalnega radarja, ki ga načrtujejo postaviti na vrhu Vršuta v bližini Sutomora. V prihodnjem obdobju naj bi podrobno pregledali in posodobili pet  protioklepnih helikopterjev Soko HN-45M gazele GAMA-2 ter dva helikopterja Soko HO-42 gazela. Nabaviti nameravajo še prenosne raketne zračnoobrambne sisteme, pa tudi nekaj brezpilotnih taktičnih sistemov (nabavili jih bodo pri domačih proizvajalcih). Skupaj načrtujejo do leta 2025 za to porabiti 138 milijonov evrov, od tega 117 milijonov evrov za posodobitev obstoječih in nabavo novih sistemov, 20 milijonov evrov pa za  obrambne infrastrukturne projekte.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Bell, Military Photos

 

Povezani članki