Črnogorski zračni prostor bodo varovali hrvaški lovci

by Urednik

HRVAŠKI LOVCI BODO VAROVALI NEBO NAD ČRNO GORO, BIH IN MAKEDONIJO

Hrvaška, Črna gora, Bosna in Hercegovina in Makedonija se dogovarjajo, da bi Hrvaške letalske sile varovale zračni prostor vseh štirih držav. Po poročanju črnogorskih medijev je podpis sporazuma med Hrvaško in Črno goro vse bližje.

Štiri republike nekdanje Jugoslavije bodo tako pod zaščito hrvaških letalskih, v kateri bodo imeli v skladu z dogovorom, Hrvati imeli vodilno vlogo. Projekt so poimenovali “pametna obramba”, delno pa ga bo financiral Nato.
Odločitev o oblikovanju skupne zračne obrambe je bila sprejeta pred dvema letoma na skupnem zasedanju obrambnih ministrov Jadranske listine v Draču. V okviru uresničitve te možnosti naj bi na vrhu Vrsuta nad Barom lokacija za namestitev skupnega radarskega sistema zračne obrambe.
Varovanje zračnega prostora Črne gore naj bi besedah po načelnika štaba Vojske Črne gore Dragana Samardžića reševali v sodelovanju z Natom. Predsednik črnogorske zveze borcev Radan Nikolić se odzval z besedami, da je to očitno manipulacija in propaganda za vstop v zavezništvo.
“Ugotovili smo, da je nemogoče, da nekdo , proti kateremu smo bili v vojni včeraj, skrbi za naše nebo danes! Črna gora še ni rešila vprašanje meje s Hrvaško, niti vojnih zločinov, ki so jih storile njihove paravojaške skupine proti črnogorskim vojakom in državljanom,” še pravi Nikolić.

Hrvaška lovca MiG-21 in ameriški F-14B

»Vojska Črne gore ima štiri delujoča letala G-4 super galeb, s katerimi lahko obvladuje lastni zračni prostor sama. Nihče ni povedal, koliko bo stalo to dežuranje hrvaških bojnih letal nad črnogorskim zračnim prostorom. Vojaško zaščito nekoga drugega zračnega prostora je donosen posel, to pa je zgodba, ki jo je v letu 2009 namignil hrvaški predsednik Stjepana Mesića. Po ocenah strokovnjakov Nata se lahko vojaški nadzor zračnega prostora, z ustrezno podporo od tal , opravlja s štirimi do petimi bojnimi letali,” pravi Nikolić.
“Mi se nagibamo k temu, da se odgovorni za to vprašanje v Črni gori posvetujejo s svojimi kolegi v Sloveniji in povprašajo o njihovih izkušnjah na tem področju, saj njihov zračni prostor – t.i. air policing – opravljajo bojna letala italijanskega vojnega letalstva. Po prejetih podatkih je to grenko in drago. To jih je stalo letno med dvajset in štirideset milijoni evrov! Kaj je smisel članstva v Natu, če država, v političnem smislu, izgubi suverenosti ne le nad svojo vojsko, ampak tudi na njeno ozemlje? In vse to jo povrhu še stane veliko,” je dejal Nikolić.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO SPODAJ: Hrvaške letalske sile

Povezani članki