Črnogorsko vojno letalstvo bo letos dobilo 3 helikopterje Bell 412

by Urednik

MODERNIZACIJA ČRNOGORSKE VOJSKE – TUDI Z NOVIMI HELIKOPTERJI

Črnogorska vojska bo kmalu dobila 3 večnamenske vojaške helikopterje Bell 412, ki se bodo v letalski floti pridružili helikopterjem Soko 341/342 gazela (trenutno leteče le štiri gazele od skupaj trinajstih).

Pred dnevi so v Podgorici podpisali sporazum o dobavi treh večnamenskih helikopterjev Bell 412 črnogorskemu vojaškemu letalstvu. Sporazum sta podpisala predstavnik črnogorske vlade in predstavnik kanadske gospodarske korporacije, vredna pa je 30 milijonov evrov. Gre za par helikopterjev Bell 412 EPI in enega Bell 412EP. Model 412EP bodo dobavili v prvem, par 412EPI pa v četrtem četrtletju 2018.

V črnogorskem vojaškem letalstvu (Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, VVCG) bodo helikopterje uporabljali za transport, medicinsko evakuacijo, iskanje in reševanje ter za gašenje požarov. Helikopterji Bell 412 bodo nameščeni na letališču Golubovci podpirali pa bodo tudi operacije kopenskih in mornariških specialnih sil, patruljirali pa bodo tudi na Jadranskem morju.

Podrobneje o novih črnogorskih helikopterjih smo pisali že jeseni 2017 v članku Črnogorska vojska bo dobila tri nove helikopterje Bell 412.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

Povezani članki