Danska kraljeva mornarica naročila dodatne topove millenium 35 mm

by Urednik

DANSKA VOJSKA IZREDNO ZADOVOLJNA Z LADIJSKIMI TOPOVI MILLENIUM

Danski oddelek obrambnega ministrstva z nabave je podpisal pogodbo z Rheinmettalovim oddelkom v Dusseldorfu o dobavi dodatnih 35-mm ladijskih topov Oerlikon millenium za Kraljevo dansko mornarico.

Na ladje Danske mornarice bodo nove tope Oerlikon millenium po načrtih vgradili v letu 2016. Pogodba obsega tudi dobavo rezervnih delov in tehničnega servisiranja, vse skupaj pa je ovrednoteno na 20 milijonov evrov.

Rheinmetall je dobil že prvo podobno dansko naročilo v letu 2005, danski uporabniki pa so zelo zadovoljni z uporabo topov omenjenega švicarskega proizvajalca (Oerlikon) ki deluje v okviru nemškega Rheinmetall Group.

Danci bodo imeli s temi topovi opremljena dva tipa vojaških ladij, kar potrjuje učinkovitost in uporabnost tega orožja. Danci jih bodo vgradili na fregate razreda absalon (nekakšen križanec med transportno ladjo in križarko) ter na nove fregate razreda iver huitfeldt.

Topovi millenium so posebej primerni za bližinsko obrambo, sicer pa so namenjeni tako obrambi pred asimetričnimi kot simetričnimi grožnjami, pa tudi obrambi pred površinskimi (ladijskimi) in zračnimi (letalskimi – helikopterskimi) grožnjami. Strelivo 35 mm je programirano, skupaj z revolverskim topom millenium 35/1000 pa je uporabno v najrazličnejših bojnih scenarijih.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

VIDEO: Ladijski top millenium 35 mm na ladjah Danske mornarice

Povezani članki