Danski lovec F-16 strmoglavil v Severno morje

by Urednik

DANSKA BO V NOVEMBRU IZBIRALA NOVE LOVCE

Dansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v torek 27. oktobra 2015 na območju Severnega morja ob zahodni obali otoka Rømø strmoglavil lovec F-16 iz vrst Danskih kraljevih letalskih sil (Flyvevåbnet). Pilot je uporabil sistem katapultiranja in so ga kasneje rešili s helikopterjem, v nesreči pa ni bil resneje poškodovan. Dansko bojno letalo F-16 naj bi imelo težave s pristajalnimi kolesi.

Kot je po nesreči zatrdil uradni predstavnik danskih letalskih, sil ni imela nesreča nobene povezave s starostjo danske flote bojnih letal F-16, podobne nesreče so se jim dogajale tudi, ko so bila letela še »mlajša«.

Danske kraljeve letalske sile (Flyvevåbnet) imajo v svoji floti okoli 60 enosedežnih lovcev General Dynamics F-16A fighting falcon, ob tem pa še 11 dvosedežnih F-16B. Sedem danskih lovcev F-16 je dobro leto (do septembra 2015) sodelovalo tudi v koalicijskih zračnih napadih na pripadnike Islamske države (ISIS) v Iraku, trenutno pa so na remontu na Danskem.

Danska vojska je v fazi izbire novih bojnih letal, s katerimi bodo zamenjali že ostarele ameriške lovce F-16A/B, ki izvirajo še iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Nabava novega bojnega letala bo hkrati eden največjih danskih javnih izdatkov. Sprva so sicer načrtovali, da bodo sprejeli odločitev o tem v juliju 2015, potem pa so jo preložili na konec meseca november. Danci se sicer odločajo med Boingovim F/A-18E/F super hornetom, Eurofighterjevim typhoonom in Lockheed Martinovim F-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki