Dežni plašč člana posadke je zašel v dovod zraka F-35

by Urednik

V VELIKI BRITANIJI NAVEDLI RAZLOG ZA STRMOGLAVLJENJE LOVCA S KROVA HMS QUEEN ELIZABETH

Na omrežju so se pred dnevi pojavili posnetki padca v morje lovca F-35 s krova britanske letalonosilke Queen Elizabeth, za nesrečo pa naj bi bil kriv dežni plašč mornarja, ki je zašel v dovod zraka lovca.

Posnetek prikazuje, kako se bojno letalo z zelo nizko hitrostjo približuje ”skakalnici” do roba palube, nato letalo omahne v morje in se pilot katapultira ob hkratnem padcu letala v morje.

Britanski tisk navaja, da je bil po objavi tega videa v omrežju aretiran serviser z letalonosilke HMS Queen Elizabeth, imena niso navedli. Aretacija vojaka je posledica dejstva, da je tovrstno objavo britansko vojaško poveljstvo opredelilo kot uhajanje tajnih podatkov. Po zadnjih informacijah naj bi bil britanski mornar, ki je objavil posnetek, povezan z videonadzornim sistemom na letalonosilki, prav na videonadzorno kamero pa je bilo posneto dogajanje.

Britanski tisk piše, da je reševanje pilota potekalo tako blizu ladje, da se je padalo na koncu zataknilo ob rob letalonosilke. Posledično so pilota s pomočjo helikopterja merlin (AW101) hitro sprejeli na krov.

Poročajo, da so razbitine letala v globini  približno 1,6 km v vzhodnem Sredozemlju.

Izjavo je potrdil predstavnik britanske mornarice:
»Vse razbitine so bile najdene, zdaj ni nevarnosti, da bi občutljiva oprema na letalu padla v napačne roke.«

Pozornost pa je usmerjena na razlog strmoglavljenja letala, ki ga raziskuje posebna komisija. Navedeno je, da je letalo izgubilo hitrost in na koncu strmoglavilo, potem ko je plastični dežni plašč enega od članov vojaške posadke letalonosilke zašel v dovod zraka motorja. Ta dežni plašč je vojaku odtrgal močan veter. Do tega sklepa je prišla posebna preiskovalna skupina, ki je bila v ta namen ustanovljena v britanski mornarici.

O tem, kaj zdaj grozi mornarju, ki je video objavil v omrežju, še niso poročali.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki