Dva srbska pilota umrla v nesreči letala G-4 super galeb

by Urednik

V SRBIJI STRMOGLAVILO ŠOLSKO-JURIŠNO LETALO SUPER GALEB

Dva pilota srbskega vojaškega letalstva sta izgubila življenje 7. aprila 2017 v dopoldanskih urah, ko je njun Soko G-4 super galeb ob približno 10.30 uri treščilo v tla v bližini vasi Slatina, približno 60 km jugovzhodno od Beograda.

Ker se srbska pilota šolsko-jurišnega reakcijskega letala z oznako N-62 nista mogla katapultirati (iz doslej neznanih vzrokov), sta v nesreči umrla 49 letni podpolkovnik Nenad Ćulibrk iz sestave Poveljstva zračne obrambe in 39 letni stotnik Dejan Pandurović iz 252. šolske eskadrilje 204. letalske brigade z Batajnice.

Letalo G-4 super galeb, ki ga poganja reakcijski motor Rols-Royce viper 632-46, so v osemdesetih letih zasnovali v Jugoslaviji in izdelali do leta 1991 skupaj 85 primerkov.

Ponesrečeno letalo je v letalskem zavodu Moma Stanojlović v letu 2015 prešlo generalni servis. S to izgubo šteje vojaško letalstvo Srbije še 21 tovrstnih letal, od katerih jih je zdaj operativnih deset. Edini tuji uporabnik teh letal je azijski Mjanmar, kjer še vedno uporabljajo šest letal, nabavljenih v nekdanji Jugoslaviji.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki