Dve italijanski transportni letali C-27J spartan za Slovaško vojsko

by Urednik

SLOVAŠKA SE JE LE ODLOČILA ZA NOVI TRANSPORTNI LETALI

Slovaška vlada je odobrila nakup dveh italijanskih srednjih transportnih turbopropelerskih letal Alenia C-27J spartan. S tem so sklenili skoraj šest let trajajoči nabavni proces, ki so ga začeli po strmoglavljenju transportnega letala slovaškega vojnega letalstva An-24 januarja 2006 blizu madžarske vasi Hejce, le 20 km od Košic. V strmoglavljenju transportnega letala An-24 Slovaških letalskih sil  je umrlo 43 pripadnikov mirovnih sil KFOR (preživel le en potnik), ki so se vračali iz Kosova. Preiskava nesreče je pokazala, da naj bi se pilot ponoči prehitro začel spuščati v smeri luči letališča v Košicah.

Po besedah slovaškega obrambnega ministra Martina Glváča bodo s pripravo pogodbe za nakup obeh transporterjev pričeli prihodnji teden. Kot poročajo slovaški mediji pa javnost še vedno ne ve kaj dosti o tem, koliko bodo za ti dve letali odšteli. Kot pa pravi obrambni minister, letali potrebujejo , da bodo lahko opravljali naloge, ki jih po nesreči An-24 niso več mogli. Pogajanja so potekala za zaprtimi vrati, cena pa je ostala skrivnost, kot pa je zatrdil Glváč, je cena nižja od tiste, ki je bila razvidna iz zadnjega razpisa. V okviru obrambnega proračuna so sredstva za letali zagotovljeni, pravi slovaški minister.

Bo pa Slovaška na prvega spartana še nekaj časa čakala, kajti dobavljiv bo šele v letu 2016. Za zdaj Slovaki uporabljajo eno transportno letalo An-24 in sedem Let L-410. Iz opozicijskih vrst prihajajo tudi ugovori, da bi bilo za Slovaško bolj učinkovito, če bi si omislila enotno floto transportnih letal tako v notranjem kot obrambnem ministrstvu. Kar je dokaj nekompetentna izjava, saj omenjenih tipov  letal ne gre medsebojno primerjati: An-24 je dokaj zastarelo letalo z zelo omejenimi zmogljivostmi, L-410 pa je letalo povsem druge kategorije (krajši dolet, manjša nosilnost, nižja hitrost) Iz opozicijskih vrst prihajajo tudi ugovori, da bi bilo za Slovaško bolj učinkovito, če bi si omislila enotno floto transportnih letal tako v notranjem kot obrambnem ministrstvu. Kar je dokaj nekompetentna izjava, saj omenjenih tipov letal ne gre medsebojno primerjati: An-24 je dokaj zastarelo letalo z zelo omejenimi zmogljivostmi, L-410 pa je letalo povsem druge kategorije (krajši dolet, manjša nosilnost, nižja hitrost). Je pa nekdanji obrambni minister Martin Fedor iz demokratskem in krščanske unije še navrgel, da imajo Zasnove razvoja slovaških oboroženih sil in letalstva znotraj teh še vedno oznako zaupno, zato tudi ni moč ovrednotiti cenovne učinkovitosti nakupa obeh C-27J spartanov.

Pred leti se je s tem letalom spogledovala tudi Slovenska vojska, ki je potem izbrala konkurenčnega Airbus Militaryjevega (Casa) C-295, vendar je takratni obrambni minister odločitev zanj preklical (vzrok naj bi bil – tudi – v nesreči enakega poljskega letala C-295 nekaj pred to odločitvijo).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop transportnega vojaškega letal C-27J spartan Italijanskih letalskih sil

Povezani članki