Egipt bo ponovno dobival orožje iz ZDA

by Urednik

ZDA SPROSTILE SREDSTVA ZA OBOROŽEVANJE EGIPTOVSKE VOJSKE

ZDA so v juniju 2014 sprostile približno 575 milijonov USD suspendiranih sredstev, namenjenih za vojaško pomoč Egiptu, je neimenovani uradnik ameriškega zunanjega ministrstva izjavil za Reuters.

Egipt je vse do jeseni leta 2013 prejemal od ZDA vojaško pomoč v višini okoli 1,3 milijarde dolarjev letno (zamenjava oblasti, uporaba zračnega prostora med misijo v Afganistanu, privilegirana uporaba Sueškega prekopa), zaradi nemirov proti oblasti predsednika Mohameda Mursija in njihovega krvavega zatrtja pa so jim jo ukinili. S tem pa so ukinili tudi (brezplačno) dobavo jurišnih helikopterjev AH-64 apache, lovcev F-16, tankov M1A1 abrams in naprednih protiladijskih raket. ZDA so namenjale tudi okoli 260 milijonov USD denarne pomoči za napredek Egipta na področju demokracije in človekovih pravic.

Sproščena sredstva v višini okoli 575 milijonov USD bodo porabljena za plačilo obstoječih obrambnih pogodb, je zaupal uradnik State Departmenta. ZDA naj bi v tem svežnju pomoči Egiptovski vojski zagotovila tudi 10 bojnih helikopterjev AH-64 apache, za katere so v zadnjih mesecih večkrat zaprosili, ki jih želijo uporabiti v boju proti militantnim skupinam na Sinajskem polotoku.

V prvih mesecih leta 2014 je novi egiptovski predsednik tudi že sklenil nekaj pogodb z Rusijo za dobave oborožitvenih sistemov. Šlo naj bi za lovce MiG-29M/M2, raketne sisteme zračne obrambe (verjetno S-300 ali S-400), helikopterje Mi-35, protiladijske kopenske raketne sisteme, lahko strelno orožje in strelivo v skupni vrednosti več kot 3 milijarde dolarjev, ki naj bi jih Egiptu financirali predvsem Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Ameriški državni sekretar John Kerry je sredi junija prispel v Kairo na prve uradne pogovore z novim predsednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem. Ob tem je dejal, da se veseli sodelovanja z vlado al-Sisija, vendar tudi izrazil zaskrbljenost zaradi razširjenih zlorab človekovih pravic in omejitve svobode izražanja, kongres pa bo ponovno odobril sredstva, ko bo dokazano, da se vlada al-Sisija odloča na resnično demokratičen način.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Egipt že naročil rusko orožje

Egipt je z Rusijo dosegel prvi sporazum za dobavo ruskih oborožitvenih sistemov, potem ko so ZDA močno zmanjšale pomoč v obliki orožja.

Egipt se zanima za rusko orožje, ZDA bi ponovno podpirale Egipt

Egipt se zanima za rusko orožje, ZDA bi ponovno podpirale Egipt
Egipt želi nameniti do 4 milijarde USD za nakup ruskega naprednega orožja, potem ko so ZDA zmanjšale vojaško pomoč.

ZDA ukinile pomoč Egiptu

EGIPT OSTAL BREZ AMERIŠKIH LOVCEV F-16, HELIKOPTERJEV APACHE, TANKOV ABRAMS IN RAKET HARPOON ZDA so včeraj sprejele…

 

Povezani članki