Egipt že naročil rusko orožje

by Urednik

PO UMIKU ZDA JE EGIPT ŽE SKLENIL SODELOVANJE Z RUSIJO

Egipt je z Rusijo dosegel prvi sporazum za dobavo ruskih oborožitvenih sistemov v vrednosti več kot 3 milijarde USD, potem ko so ZDA močno zmanjšale pomoč v obliki orožja.

V četrtek je namreč egiptovski obrambni minister Abdel Fattah el-Sisi na obisku v Moskvi z ruskimi predstavniki dosegel sporazum, katerega cilj je nadomestiti zmanjšano pomoč iz Washingtona. Abdela Fattaha el-Sisija, ki je postal tudi premier Egipta po odstavitvi predsednika Mursija, je na prvem potovanjem v tujino po njegovem prevzemu oblasti v državnem udaru lani toplo sprejel tudi  ruski predsednik Vladimir Putin.

Po zapisih ruskih medijev, naj bi na sestanku obe strani parafirali ali podpisali pogodbe za dobavo lovcev MiG-29M/M2 za Egiptovske letalske sil, raketnih sistemov zračne obrambe (verjetno S-300 ali S-400), helikopterjev Mi- 35, protiladijskih kopenskih raketnih sistemov, lahkega strelnega orožja in streliva. Skupna vrednost posla naj bi presegala vrednost 3 milijarde dolarjev, ki naj bi jih Egiptu financirali predvsem Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Ruski lovec MiG-29M2

Putin je ob tem dejal, da je Rusija pripravljena okrepiti sodelovanje z Egiptom po predsedniških in parlamentarnih volitvah.

El-Sisi je prevzel nadzor nad državo po strmoglavljenju islamskega predsednika Mohameda Morsija v juliju 2013. Pogosta nasilna zatrtja opozicije s strani nove vlade je pripeljalo do ohlajanja odnosov z Washingtonom , ki je v oktobru napovedal drastično zmanjšanje dolgoletne vojaške pomoči  Kairu. Ob tem so vse do umiritve razmer v Egiptu prekinili tudi dobavo lovcev F-16, jurišnih helikopterjev AH-64 apache, tankov M1A1 abrams in naprednih protiladijskih raket.

Pripravil: A. Knific, foto: Yahoo, Military Photos

Povezani članki