Egipt se zanima za rusko orožje, ZDA bi ponovno podpirale Egipt

by Urednik

EGIPT BI NAMENIL 4 MILIJARDE USD ZA OROŽJE, RUSIJA PA OKREPILA VPLIV NA BLIŽNJEM VZHODU

Egipt želi nameniti do 4 milijarde USD za nakup ruskega naprednega orožja, potem ko so ZDA zmanjšale vojaško pomoč in dobavo opreme za Egiptovsko vojsko, je včeraj zapisal palestinski spletni časopis Donia Al Watan.

V palestinskem časopisu so zapisali, da Moskva ponuja Kairu “zgodovinski dogovor”, ki daje Egiptu možnost kupiti najbolj napredno orožje brez kakršnih koli omejitev. Anonimni viri namreč trdijo, da so se nerazkrite države iz Perzijskega zaliva dogovorile, da Egiptu zagotovijo financiranje.

Novica so objavili ravno teden pred napovedanim obiskom ruske vojaške delegacije, na čelu z obrambnim ministrom Sergejem Shoigujem, v Egiptu. Vir na ruskem ministrstvu za obrambo je potrdil, da bo ruska delegacija na obisku v Srbiji in Egiptu od 12. in 15. novembra 2013. Obisk ruske delegacije sledi ponovni vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Rusijo in Egiptom, ki so se ohladili v sedemdesetih.

Potem ko so že pred tedni odjeknile govorice, da se Egipt po zmanjšanju ameriške pomoči namerava za vojaško pomoč obrniti na Rusijo, se je prejšnji teden na obisku v Kairu mudil ameriški državni sekretar John Kerry. Po besedah analitikov naj bi poskušal popraviti slabe odnose v zadnjem času in preprečiti morebitne vojaške povezave z Rusijo. Obamova administracija je namreč zmanjšala vojaško pomoč z obrazložitvijo, da le začasno, dokler se v Egiptu ne pokaže napredek v smeri demokracije – demokratično izvoljeni civilni vladi s svobodnimi in pravičnimi volitvami.

demokracija-v-egiptuPalestinski časopis Donia Al Watan je še zapisal, da so jim viri sporočili, da je Kerry Egiptu ponudil obnovitev vseh elementov vojaške pomoči, vredne 1,5 milijarde evrov letno, če se vrne dvostranske odnose na prejšnjo raven. Egiptovski obrambni minister Abdel Fattah el- Sisi naj bi vse predloge zavrnil. ZDA, ki so s prehodom čez sueški prekop in uporabo zračnega prostora vezane na Egipt, so tako Egiptu skušale preprečiti povezovanje z Rusijo in nakup ruskega orožja.

Za Moskvo bi lahko obnovitev vojaških vezi z Egiptom pomenila vrnitev veljave (vpliva) na Bližnjem vzhodu,  medtem ko Amerika zgublja vpliv v regiji.

ZDA Egiptu letos niso dobavile štirih lovcev F-16, jurišnih helikopterjev AH-64 apache, tankov M1A1 abrams in protiladijskih raket harpoon.

Ameriško zmanjšanje vojaške pomoči, kot tudi zagovarjanje odstavljenega predsednika Mohameda Morsi, jezi trenutne egiptovske oblasti, zaradi česar je začasni zunanji minister Nabil Fahmy ameriško-egiptovske odnose poimenoval za “burne” in “neurejene”. Tako je v Egiptu po dolgih letih na čelu zopet oblast, ki je naklonjena Rusiji.

Sovjetska zveza in Egipt sta imela tesne vezi v 1960-ih in do leta 1972, ko je arabsko državo vodi Abdel Nasser. V letih po smrti Nasserja  pa je novi predsednik Anvar Sadat začel preusmeritev države na Zahod in v juliju 1972 izgnal okoli 20.000 ruskih vojaških svetovalcev, ki so bili nameščeni v Egiptu. Diplomatski odnosi se vse od tega leta nikoli niso vrnili na prejšnjo raven.

Pripravil: A. Knific, foto: Reuters, GC

 

 

 

Povezani članki