Egipt prevzel še drugo (Rusiji namenjeno) ladjo razreda mistral

by Urednik

EGIPT BO V FRANCIJI KUPIL SKUPAJ 7 VOJAŠKIH LADIJ

Egiptovska vojna mornarica je prevzela drugo desantno ladjo razreda mistral, sprva zgrajeno za Rusijo. Novo amfibijsko-desantno ladjo so poimenovali po nekdanjem egiptovskem predsedniku Anwarju el Sadatu (ki je leta 1977 podpisal mirovni sporazum z Izraelom in skupaj z nekdanjim izraelskim predsednikom Menahemom Beginom leta 1978 dobil Nobelovo nagrado za mir). Poleg tega je Egipt pri francoskem proizvajalcu DCNS dobil še prvo od štirih korvet razreda gowind.

Desantno ladjo s palubo za helikopterje ENS Anwar El Sadat L1020 je egiptovska vojna mornarica prevzela v Saint Nazairu na priložnostni slovesnosti, ki sta se jo udeležila poveljnik egiptovske vojne mornarice Osama Rabie in prvi mož ladjedelnice DCNS Hervé Guillou. Po izplutju je nova egiptovska ladja opravila nekaj skupnih vaj z ladjami francoske mornarice, v Aleksandrijo pa bo priplula v prvem tednu v oktobru.

Za upravljanje ladje je 180 egiptovskih mornarjev in mornariških podčastnikov ter častnikov opravilo šolanje in urjenje, začeli pa so ga v mesecu juniju. Skupaj bodo Francozi na tak opravili urjenje s 400 pripadniki egiptovskimi vojne mornarice.

Pogodbo o nakupu dveh desantnih ladij razreda mistral so  Francozi podpisali z Arabsko republiko Egipt 10. oktobra 12015, prvo ladjo Gamal Abdel Nasser – L 1010 pa so prevzeli 10. junija 2016.

Francoska ladjedelnica DCNS bo do leta 2020 dobavila Egiptu skupaj 7 ladij: poleg dveh mistralov še štiri korvete razreda gowind, že avgusta 2015 pa so jim dobavili večnamensko fregato razreda fremm Tahya Misr.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki