Egipt se zanima za dve italijanski fregati razreda FREMM

by Urednik

BO ITALIJANSKA MORNARICA ODSTOPILA ZADNJI NAROČENI FREGATI EGIPTU?

Egipt načrtuje nakup dveh večnamenskih fregate razreda FREMM, pogodba z italijansko ladjedelnico Fincantieri pa naj bi bila podpisana v naslednjih tednih, poroča francoski časnik La Tribune.

Večnamenski fregati razreda FREMM, skupno sta jih zasnovali francoska ladjedelnica Naval Group in italijanska Fincantieri za vojni mornarici obeh držav, bi lahko vojni mornarici Egipta dostaili tudi iz programa naročil Italijanske vojne mornarice. Slednja je namreč naročila 10 fregat razreda FREMM, zadnji dve, krstili so ju kot Spartaco Schergat in Emilio Bianchi, pa še niso prejeli v uporabo (dobava prve je predvidena sredi letošnjega  leta, dobava druge pa v letu 2021). Skupna vrednost posla naj bi bila okoli 1,2 milijarde evrov.

Italijanska vojna mornarica bi, če bi fregati razreda FREMM prepustila Egiptu, lahko naročila novi plovili (verjetno istega razreda), ki pa bi bili prilagojeni protipodmorniškemu bojevanju – predvsem zaradi povečanih napetosti in nevarnosti te vrste v Sredozemlju v zadnjih letih.

Pripravil: A. Knific, foto: Italijanska mornarica

 

Povezani članki