Egipt želi kupiti sisteme S-300, ZDA zaskrbljene

by Urednik

EGIPT ŠE NI OBELODANIL, KATERE OBOROŽITVENE SISTEME BO KUPIL OD RUSIJE

Egiptovska vlada menda želi kupiti napredne ruske raketne sisteme zračne obrambe S-300, lovska letala, helikopterje in tanke, poroča Washington Institute. Glede na navedbe medij, naj bi Egipt februarja podpisal pogodbe za nakup orožja in vojaške opreme iz Rusije v vrednosti 2 milijarde dolarjev.

Podrobnosti o februarskih poslih Kaira z Moskvo še niso potrjeni, vendar egiptovske tiskovna poročila kažejo, da so v pogodbe vključeni tudi ruski jurišni helikopterji Mi-35 in večnamenski helikopterji Mi-17  proizvajalca Mil. Egiptovske letalske sile že uporabljajo blizu 100 tovrstnih helikopterjev, vključno z Mi-8 v transportni, potniški, izvidniški in bojni različici, ki je lahko oborožena s 23-milimetrskim mitraljezem, protitankovskimi izstrelki in 500 kilogramskimi bombami.

Glede na spletno stran Washington Institute, Egipt menda skuša kupiti sisteme zračne obrambe iz Moskve, najverjetneje tudi S-300 (NATO SA -10 grumble), kakor tudi vodene protitankovske rakete 9M133 kornet. V tem primeru bi se odnosi med Washingtonom in Kairom še bolj zaostrili ter pomenili konec ameriške vojaške pomoči Egiptu, saj bi novi sistemi Egiptovske vojske predstavljali nevarnost tudi ameriškim silam na Bližnjem vzhodu.

Helikopter Mil Mi-8 - Egiptovska vojska

Najnovejša različica mobilnega raketnega sistema S- 300PMU2 favorit  (NATO SA-20B gargoyle B) dolgega dosega proizvajalca Almaz-Antey je zasnovana tako, da zagotavlja visoko učinkovito obrambo najpomembnejših političnih, upravnih, gospodarskih in vojaških objektov pred zračnimi napadi, napadi balističnih raket in drugih sistemov tudi v najtežjih razmerah .

Razvoj novih raket S- 300 PMU2, ki se je začel v začetku 90-ih, je prestal številne preizkuse in izračune, v katerih je dokazal sposobnost prestrezanja ciljev na območju do 200 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Egiptovska vojska 2014

Povezani članki