F-35B prvič pred javnostjo na RIAT-u in Farnboroughu 2014

by Urednik

PRVI NASTOPI LOVCA F-35 JSF PRED ŠIRŠO JAVNOSTJO

Po trinajstih letih od prve javne predstavitve (modelov) bo F-35 prvič poletel pred evropsko javnostjo in sicer na letošnji prireditvi Royal International Air Tatoo (RIAT) in nekaj dni zatem na letalskem salonu v Farnboroughu.

Potem, ko so pred trinajstimi leti prvič predstavili model (mock-up), bo bojno letalo pete generacije F-35 prvič nastopilo pred javnostjo na letošnji prireditvi Royal International Air Tatoo (RIAT) in nekaj dni zatem na letalskem salonu v Farnboroughu, so sporočili z britanskega ministrstva za obrambo.

Bržkone je zdaj “vrag vzel šalo” in je potrebno to letalo tudi malo bolje predstaviti javnosti, torej davkoplačevalcem v ZDA in svetu (pač v tistih državah, ki so se odločile za to letalo) “položiti račune” in pokazati tisto, v kar so vlagali dolga leta (na zaupanje) težke milijone dolarjev.

Lockheed Martin bo s svojim lightningom II debitiral z izvedenko za navpično vzletanje in pristajanje F-35B in tako podprl britansko naročilo za kar 138 letal – verjetno enim najdražjih v zgodovini doslej.  Britanska premiera je vsekakor potrebna tudi vrsti podjetjih iz te države, ki skupaj prispevajo 15 odstotkov k temu letalu. Naposled so Britanci investirali kar 2 milijardi dolarjev v razvoj F-35, potem ko je letalo zmagalo na natečaju za novo bojno letalo pete generacije v ZDA (in nekaterih partnerskih državah v svetu). Velika Britanija ostaja prva partnerica ZDA v tem projektu, ki naj bi zagotovil državi tudi tisoče delovnih mest v letalski industriji.

Na tej predstavitvi bo prisotno tudi demonstracijsko – preizkuševalno moštvo letala F-35, ki je v sedmih letih opravilo 15.200 ur letenja.

Pripravil: B. Knific, foto: Army Photos

VIDEO: Vzlet britanskega pilota lovca F-35B STOVL

Povezani članki