Finska začela preizkušanja letal gripen E in GlobalEye

by Urednik

PRVA TESTIRANJA ŠVEDSKIH, NATO ŠE OSTALIH BOJNIH LETAL

Preskusno letalo JAS-39 gripen je 29. januarja priletelo v letalsko bazo Tampere-Pirkkala in začelo enotedenski postopek evaluacije, ki bo vključevala bojno letalo JAS-39 gripen NG 39-7 in letalo za zgodnje odkrivanje in opozarjanje ter nadzor (AEW&C) GlobalEye.

Švedski letalski proizvajalec Saab je tako uradno začel fazo ocenjevanja lovca gripen E/F in letala za zgodnje opozarjanje in nadzor zračnega prostora Global Aye (AEW & C) v okviru finskega programa HX.

Testno letalo JAS-39-10 gripen E je priletelo v letalsko bazo Tampere-Pirkkala severno od Helsinkov dan pred Saabovim medijskim dnevom, da bi 30. januarja začel  tako imenovani HX Challenge, čeprav je bilo zaradi slabih vremenskih razmer odločeno, da ne bo letelo do naslednjega dan. Enosedežnemu 39-10 (prvi proizvodni standardni gripen E) se je 31. januarja pridružil dvosedežni demonstrator gripen NG 39-7 (t.i. senzorski testnik).

GlobalEye je 30. januarja iz letališča Saab v Linköpingu na Švedskem poletel z delegacijo finskih letalskih sil. To letalo je letelo iz Linköpinga ves čas ocenjevanja, saj se tam nahaja podjetje s  specializirano opremo za spremljanje pridobljenih podatkov. Gripen E 39-10, gripen NG 39-7 in GlobalEye so preizkušali/evaluirali do 6. februarja.

Saabov prihod na Finsko zaradi HX Challengea je sledil prejšnjim evaluacijam Eurofighterjevega typhoona (od 9. do 17. januarja) in Dassault Aviationovega rafalea (od 20. do 28. januarja). Saabovim letalom gripen E /F in GlobalEye bo sledila še evaluacija Lockheed Martinovega (od 7. do 17. februarja) F-35A lightning II (Joint Strike Fighter), evaluacijski postopek pa bo zaključil Boeing s svojima letaloma F/A-18E/F super hornet in EA-18G growler od 18. do 26. februarja.

Na dan začetka evaluacije Saabovih letal je vodja programa HX Magnus Skogberg spregovoril o podrobnostih Saabove ponudbe Finsko in pojasnil, zakaj po njegovem mnenju kombinacija lovca gripen E/F in in izvidniškega GlobalEye daje švedskemu proizvajalcu prednost pred omenjeno ameriško-evropsko konkurenco.

Pripravil: B. Knific, foto: Saab

 

Povezani članki