FOTO: Letalski miting 55-let Frecce Tricolori

by Urednik

V RIVOLTU TUDI NEKAJ STO SLOVENSKIH GLEDALCEV

Minuli vikend (5. in 6. september 2015) si je letalsko prireditev v počastitev 55-letnice akrobatske letalske skupine Italijanskih letalskih sil Frecce Tricolori v Rivoltu pri Vidmu – matični bazi skupine – ogledalo tudi veliko število slovenskih ljubiteljev letalstva.

Zadnja leta namreč v Sloveniji ni velikih letalskih prireditev. Zadnja večja  je bila v Mariboru leta 2011, ko so v Mariboru, žal med tednom – na poti v Turčijo – gostovali britanski letalci – piloti skupine Red Arrows. Nekdaj so imele v Sloveniji letalske prireditve veliko tradicijo in tudi velik obseg. Spomnimo se izjemno obiskanih letalskih prireditev v letih 1986 in 1989 na Brniku, pa  doslej največje v Cerkljah ob Krki leta 2000, velikih mednarodnih letalskih mitingov v Slovenj Gradcu (tudi z udeležbo skupine Frecce Tricolori, ki je gostovala še v Portorožu in Cerkljah ob Krki). Pri nas so bili – v Cerkljah ob Krki –  celo sloviti ameriških akrobati Thunderbirds z lovci F-16.

Letalske prireditve z večjo mednarodno udeležbo v Sloveniji ugašajo z ugašanjem Letalske zveze, ki namesto za letalske dejavnosti v prvi vrsti skrbi za svoj obstoj. Konec devetdesetih let  je močno odmevala po vsej takratni bivši državi – pa tudi sosednjih Italiji in Avstriji ter Madžarski, vsakoletna letalska predstavitev predvsem alternativnega letalstva, ki so jih dušo vdihnili ajdovski letalci in začetnik alternativnega letalstva pri nas – Ivo Boscarol.

Rivolto pri Vidmu pa je tako letos že enajstič gostil letalce iz praktično vse Evrope, predvsem pa številne akrobatske letalske skupine. Zberejo se namreč ob »okroglih« obletnicah obstoja skupine Frecce Tricolori. Poleg pa še vedno kakšna zanimiva letala – tako domača italijanska, kot tuja. Seveda v prvi vrsti vojaška. Morda smo v Rivoltu zadnjikrat videli na delu Švicarsko patruljo z lovci F-5, saj ji napovedujejo ukinitev. Zato so bili prvikrat  v tem delu Evrope Finci s štirimi šolskimi reaktivnimi hawki (Nočni sokoli), pa Turki s prav enakimi letali (pa enim več v skupini). Skratka, dva zanimiva dneva letenja in hrumenja (prevladovala sta Etyphoon in MiG-29 – seveda pa tudi tornada, žal samo med hitrim preletom), pravi letalski rocken-roll torej! Veliko je bilo tudi natančnega skupinskega letenja številnih skupin, ki jim je višino krojilo vreme. Tudi slednje je bilo na ravni in navkljub zelo slabim napovedim za sobotni dan ni okrnilo programa.

Več o prireditvi in nastopajočih smo pisali v članku: RIVOLTO 2015: 55-let akrobatske skupine Frecce Tricolori

Pripravil: B. Knific

GALERIJA: RIVOLTO 2015 – 55-let Frecce Tricolori

Poljski lovec MiG-29

Povezani članki