Francija je preizkusila izstrelitev jedrske rakete iz lovca rafale

by Urednik

FRANCOSKE LETALSKE SILE PREIZKUŠALE JEDRSKO OBOROŽITEV

Francija je 5. februarja razkrila, da so med 11-urno misijo lovca rafale izstrelile raketo, ki lahko nosi jedrsko bojno konico. Francoske letalske sile so med vajo testirale vse faze jedrskega napada, od vzleta lovca rafale in prečrpavanja goriva v zraku do izstrelitve rakete.

Simulacije napada z jedrskim orožjem francoske oborožene sile izvajajo v rednih časovnih intervalih, vendar še vedno zelo redko, je dejal tiskovni predstavnik Francoskih letalskih sil, polkovnik Cyrille Duvivier.

Poleg zmogljivosti francoskega letalstva, da lahko z lovcem rafale izstreli jedrske rakete, ima Francija v svoji oborožitvi tudi floto podmornic z balističnimi izstrelki, ki lahko izstrelijo rakete z jedrskimi bojnimi glavami (skupaj jih imajo 280).

Francija ima jedrsko orožje predvsem zaradi odvračanja, pri tem pa je vsekakor bolj učinkovit prikaz z lovci rafale. Obvestilo o simulaciji izstrelitve jedrske rakete iz lovca rafale je prišlo le nekaj tednov po tem, ko sta se ZDA in Rusija odločili, da bosta odstopili od pogodbe o raketah srednjega dosega (INF), ki je obema državama omejevala razvoj in izdelavo jedrskih raket z dosegom od 500 do 5.500 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki