Francija namerava kupiti palubna letala E- 2D advanced hawkeye

by Urednik

FRANCIJA BO VZDRŽEVALA TESNE VEZI Z AMERIŠKO MORNARICO

Francija je z ZDA sklenila pogodbo o nameri za nakup treh palubnih letal za zgodnje odkrivanje in opozarjanje Northrop Grumman E- 2D advanced hawkeye skupaj z rezervnimi deli, vzdrževanjem in podporo. Predvidoma bosta sledili oddaja naročila leta 2022 in zatem dobava Franciji najkasneje leta 2028.

Francoska pogodba o nameri omogoča Ameriški mornarici, da začne z ameriškim proizvajalcem Northrop Grummanom sklepati pogodbe za proizvodnjo palubnih letal za zgodnje odkrivanje in opozarjanje E- 2D advanced hawkeye.

Francoska mornarica ima v svoji floti 3 letala Northrop Grumman E-2C hawkeye že vse od leta 1998 in je edina država poleg ZDA, ki svoje leteče radarske postaje E-2 hawkey uporablja tudi na letalonosilki. Ta zmožnost omogoča povezljivost med Francosko in Ameriško vojno mornarico. S prehodom flote letalonosilk Ameriške vojne mornarice na letala E-2D advanced hawkeye namerava Francoska mornarica ohraniti in podaljšati to povezljivost  s partnersko čezoceansko državo, v sklop tega  pa sodi tudi francoska nabava treh omenjenih letal.

E-2D je glavno letalsko poveljniško in nadzorno letalo Ameriške mornarice za vse cilje ter vsa okolja. Ponuja napredno radarsko zmogljivost zaznavanja in sledenja. Poleg tega zagotavlja 360-stopinjski hkratni zračni in pomorski nadzor, kar uporabniku omogoča zaščito morskih poti, spremljanje obale in nujno usklajevanje v podpori civilnim operacijam.

Francosko pomorsko letalstvo (Aeronavale) uporablja tri letala E-2C hawkeye in je poleg ameriške mornarice edini operater E-2 hawkeye s palube  letalonosilke. Francoska jedrska letalonosilka Charles de Gaulle ima trenutno na svojih bojnih patruljiranjih po morjih in oceanih vkrcana dva E-2C hawkey. Tretji francoski E-2C hawkeye je bil v okviru programa NP2000 nadgrajen in je dobil propelerje z osmimi kraki. Aprila 2007 je Francija v okviru programa Vojaška prodaja tujini (FMS) zaprosila za nakup dodatnih letal. Septembra 2019 pa je Florence Parly, francoska ministrica za oborožene sile, napovedala, da bodo leta 2020 kupljeni trije novi E-2D advanced hawkeye, ki bodo nadomestili  obstoječe hawkeye. Francoski hawkeyi Flotilje 41F so dodelovali so v operacijah v Afganistanu in Libiji.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki