Francija napoveduje novo letalonosilko

by Urednik

FRANCOSKA OBRABNA PODJETJA ZDRUŽENO V RAZVOJ NOVE LETALONOSILKE

Predsednik Francije Macron je napovedal začetek študij za zamenjavo letalonosilke Charles de Gaulle z novo letalonosilko z jedrskim pogonom do leta 2038. Francoska korporacija Naval Group je nad to odločitvijo navdušena in se bo projekta lotila s svojimi najpomembnejšimi poslovno-industrijskimi partnerji Chantiers de l’Atlantique, TechnicAtome in Dassault Aviation.

Pri Naval Group zagotavljajo, da bodo v projekt vključili vse zmogljivosti in jih  uporabili za izpolnitev pričakovanj francoskih oboroženih sil. Navedba predsednika Francoske republike hkrati pomeni velik zagon za francosko obrambno industrijsko-tehnološko bazo in jedrsko industrijo, projekt pa bo v pripravljalni fazi mobiliziral več sto delovnih mest v Franciji, nato pa v fazi izvedbe več tisoč vsako leto. Pierre Eric Pommellet, predsednik in izvršni direktor Naval Group, je ob tej napovedi dejal: “Veseli smo napovedi predsednika Francoske Republike, ki bo Franciji omogočila, da ohrani svoj položaj v zelo omejenem krogu velikih vojaških in političnih sil, ki imajo jedrske letalonosilke.  Ta projekt bo pomagal odpirati delovna mesta v obrambni industrijsko-tehnološki bazi ter zagotoviti kontinuiteto razvoja naših znanj v trenutni zdravstveni in gospodarski krizi. Kot nosilci projekta smo se zavezali, da se bomo skupaj s partnerji Chantiers de l’Atlantique in TechnicAtome ter Dassault Aviation odzvali na vse zahteve in potrebe francoskega generalnega direktorata za oborožitev (DGA) in Komisija za energijo in jedrsko energijo (CEA). Nenazadnje bo ta projekt omogočil razvoj inovacij na področju pogona in visoke dodane vrednosti sistemov, s čimer lahko Francija ohranja tehnološko prednost in svoj položaj ključnega geostrateškega akterja. Za Naval Group je izjemno pomembno, da bo začela graditi največjo vojaško ladjo, ki jo je kdaj koli zgradila Francija.”

Francoska obrambna mornariška in tehnološka korporacija Naval Group že 60 let prispeva k oblikovanju, gradnji in vzdrževanju francoskih letalonosilk.  Kot vodilna evropska grupacija v pomorski obrambi Naval Group že vrsto desetletij zagotavlja tehnološko premoč plovil francoske mornarice in njenih mednarodnih kupcev, njihova operativna odličnost pa se redno dokazuje. Naval Group je med številnimi dosežki prispeval k načrtovanju, gradnji in vzdrževanju v operativni uporabi treh letalonosilk francoske mornarice: Clémenceau, Foch in Charles de Gaulle. Te ladje so prispevale k vplivu Francije na številnih konfliktnih območjih po vsem svetu. Naval Group je eno izmed redkih industrijskih podjetij v svetu, ki so sposobna graditi letalonosilke, natančneje, Naval Group je v sodelovanju s CEA in TechnicAtome vgradila oba jedrska pogonska agregata na letalonosilko Charles de Gaulle, prvo francosko jedrsko letalonosilko.  To jedrsko plovilo je dokazalo svojo zanesljivost in varnost, jedrski pogon pa omogoča tej ladji veliko avtonomijo na morju in veliko prilagodljivost uporabe. Letalonosilka Charles de Gaulle je v operativni rabi od leta 2001 in bo operativna približno do leta 2038.

Naval Group bo za gradnjo nove letalonosilke mobiliziral vse svoje zmogljivosti kot sistemski integrator in glavni proizvajalec podmornic in površinskih plovil francoske mornarice. Naval Group se lahko pohvali z dosežki na treh glavnih področjih: konstruktorstvu plovil, sistemski integraciji kompleksnih pomorskih orožnih sistemov ter – v zvezi z jedrskim pogonom – proizvodnjo in montažo reaktorjev ter vzdrževanjem sklopov jedrskega pogona. Naval Group ima tudi strokovno znanje o integraciji in izvedbi letalonosilke, opremljene s katapulti in pristajalnimi zavorami, pa tudi integraciji palubne letalske skupine. Za integracijo več kot 200.000 kosov opreme v 2.500 prostorov, izdelavo več kot 10.000 risb, upravljanje več kot 3000 pogodb in montažo 1.200 km kablov in 300 km cevovodov na takšno plovilo je potrebno vrhunsko znanje. To strokovno znanje pa zajema tudi integracijo bojnih in navigacijskih sistemov.

Projekt prihodnje letalonosilke zagotavlja trajnost znanj in delovnih mest za celotno francosko obrambno industrijsko in tehnološko bazo. Razvoj in gradnja letalonosilke nove generacije predstavlja naložbo za skoraj dvajset let, od leta 2021 do 2038. V fazi iskanja tehničnih rešitev in modeliranja bodo Naval Group in njeni industrijski partnerji odgovorni za izvedbo dvoletnega študija idejnega projekta, čemur bodo sledile podrobne projektne študije, ki jim bosta sledili razvoj in konstrukcija letalonosilke, vsekakor zelo zapletenega proizvoda. Za projektiranje jedrskega pogona, izvajanje operacij na palubi  in celotno delovanje letalonosilke nove generacije bodo ključne sposobnosti inženirjev, tehnikov in delavcev na vseh lokacijah Naval Group, ki ima ključne zmogljivosti v Lorientu, Nantes-Indretu, Toulonu, Angoulême -Ruelleu in Brestu.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki