Francija naročila 12 novih lovcev Dassault rafale…

by Urednik

… POTEM KO JE GRČIJI PRODALA 12 RABLJENIH IN 6 NOVIH LOVCEV RAFALE

Francosko obrambno ministrstvo je pri podjetju Dassault Aviation naročilo 12 novih lovcev rafale, ki bodo v Francoskih letalskih silah nadomestila (rabljene) lovce rafale, ki jih je Francija prodala Grčiji.

Le nekaj dni zatem, ko je Grčija s Francijo 25. januarja 2021 podpisala 2,3 milijarde EUR (2,8 milijarde USD) vredno pogodbo za nakup 12 rabljenih letal rafale iz flote Francoskih letalskih sil in 6 novih lovskih letal Dassault rafale, je francoska obrambna ministrica Florence Parly podpisal pogodbo s francoskim podjetjem Dassault Aviation za dobavo 12 novih lovcev rafale.

Pogodba je bila podpisana 29. januarja 2021 med obiskom francoske obrambne ministrice v tovarni Argonay v Haute-Savoie, ki od leta 1963 proizvaja sisteme za nadzor letenja za vsa letala Dassault.

“Ta pogodba za 12 novih letal bo našim letalskim silam omogočila nadaljevanje uporabe lovcev rafale, medtem ko se čaka na peto tranšo lovcev rafale, ki naj bi bili dostavljeni med letoma 2027 in 2030. Pogodba je v veliko zadovoljstvo za nosilce posla Dassault Aviation, Thales, Safran in 500 francoskih podjetij, ki sodelujejo v programu v posebej težkih razmerah, s katerimi se sooča naš aeronavtični sektor v okviru Covid krize,” je ob podpisu dejal Eric Trappier, izvršni direktor družbe Dassault Aviation.

Francoske letalske sile imajo v svoji floti 225 bojnih letal, od tega jih je 117 Dassault mirage 2000 in 108 Dassault rafale v različicah C (enosedežno), B (dvosedežno) in M (palubno letalo).

Francija bo Grčiji prvih 6, od skupno 12-ih rabljenih lovcev rafale, dobavila v poletju 2021, drugih 6 novih letal spomladi 2022, zadnjih šest rabljenih letal pa bo dostavljenih v začetku leta 2023.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault Aviation

 

Povezani članki