Francija naročila 4 civilne helikopterje H160 za naloge SAR

by Urednik

FRANCOSKA REŠITEV ZA ČAS DO DOBAVE HELIKOPTERJEV H160M GUEPARD

Francosko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup štirih helikopterjev Airbus Helicopters H160 za potrebe Francoske mornarice, letalniki pa bodo namenjeni za misije iskanja in reševanja (SAR).

Francoska mornarica bo štiri nove helikopterje H160 začela uporabljati leta 2022. Načrtujejo, da jih bodo za naloge iskanja in reševanja (SAR) uporabljali deset let. Ta “vmesna” flota civilnih helikopterjev H160 bo Francoski mornarici omogočila neprekinjenost teh kritičnih misij v obdobju med upokojitvijo helikopterjev alouette III in dobavami helikopterjev H160M guépard.  dobave. Airbus Helicopters in njegovi partnerji bodo prav tako odgovorni za podpiranje flote z visokimi stopnjami razpoložljivosti in uspešnosti. Poleg tega se bodo spremljale operativne povratne informacije francoske mornarice, da bi koristili zasnovi vojaške različice H160 in njenega podpornega sistema.

Prve dobave modularne vojaške različice helikopterja H160M ali guépard, kot jo poznajo v francoskih oboroženih silah, so načrtovane za leto 2026. V okviru programa Skupnega lahkega helikopterja (Hélicoptère Interarmées Léger: HIL) bo Francoska vojska dobila 169 letalnikov H160M, ki so predvideni za zamenjavo petih vrst helikopterjev (puma, gazzele, panther, alouettte III in dauphin) v službi francoskih oboroženih sil.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

 

Povezani članki