Francija ponuja Hrvaški 12 rabljenih lovcev Dassault rafale

by Urednik

KATERA LOVSKA LETALA BO IZBRALA HRVAŠKA?

Načelnik generalštaba Francoske vojske general François Lecointre je potrdil, da je bila Hrvaški že septembra lani predložena ponudba za prodajo 12 rabljenih lovcev Dassault rafale, ki so trenutno v rabi Francoskih letalskih sil. Vendar pa bi to lahko prineslo velik primanjkljaj v floti Francoskih letalskih sil, saj je medtem Francija podpisala z Grčijo (pred)pogodbo za dobavo 18 lovcev rafale, od tega 12 iz obstoječe francoske flote.

“Na tej stopnji nimam podrobnosti, iz katerih eskadrilj bodo vzeta ta letala,” je dejal general François Lecointre ob sklicevanju na grško pogodbo (ki jo pa morajo še podpisati). »Ne smemo zanemariti tudi dejstva, da si bomo začasno odvzeli letalska sredstva, ki jih uporabljamo v operacijah in trajno varujejo (francoski) zračni prostor, zato so bistvenega pomena,” je dodal general Lecointre, za katerega je prodaja lovcev rafale Grčiji velik uspeh, ki pa bo izredno zanimiva tudi v smislu interoperabilnosti.

Kot je dejala francoska obrambna ministrica Florence Parly, bo potrebno zamenjati 12 lovcev rafale, odvzetih iz flote Francoskih letalskih sil (za prodajo Grčiji), da bi uresničevali cilje, določene z zakonom o vojaškem programu 2019-2025. Zato mora Francija do konca leta 2020 naročiti toliko novih letal (kolikor jih bo prodala Grčiji in morebiti Hrvaški) pri družbi Dassault Aviation.

Če se Hrvaška odloči za nakup 12 rabljenih lovcev rafale, se lahko stanje za francosko letalstvo zaplete. Francija ima v svoji oborožitvi trenutno 102 lovca rafale B/C – ob 44 mornariških – palubnih različicah M, ob odločitvi za nakup tako Grčije kot Hrvaške, pa bi število letal rafale v Letalskih silah Francije padlo na 78, kar bi že lahko predstavljajo težave, po mnenju predstavnikov Francoskih letalskih sil.

Hrvaška se zanima za nakup rabljenih lovcev kot zamenjavo za stare sovjetske lovce MiG-21. Poleg francoskih lovcev rafale naši južni sosedi ponujajo še ameriške (nove) in izraelske (stare – v različici barak) lovce F-16 ter švedske JAS-39C/D gripen. Hrvaški obrambni minister Mario Banožić je nakazal, da bo izbor letala skladno z razpisom objavljen 12. decembra 2020.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault

 

Povezani članki