Francija v Perzijski zaliv pošilja letalonosilko za boj proti ISIS-u

by Urednik

FRANCOZI ŠE ODLOČNEJE V BOJ PROTI ISLAMSKIM SKRAJNEŽEM

Francoska mornarica je sporočila, da je bojna skupina ladij z letalonosilko Charles De Gaulle 13. januarja 2015 zapustila mornariško bazo levo Toulon v južni Franciji in začela operacijo “Arromanches”. Ladijska bojna skupina je namenjena v Indijo, kjer bo aprila sodelovala v indijsko-skupni francoski mornariško-letalski vojaški vaji Varuna.

Pred dnevi pa so se v medijih že pojavile novice, dan pred terorističnim napadom na uredništvo francoske satirične revije Charlie Hebdo (7. januar 2015), ki je zahteval 12 žrtev, da namerava letalonosilka Charles De Gaulle v Perzijskem zalivu okrepiti francoski kontingent, ki se že bori proti Islamski državi (ISIS) v tej regiji, kot tudi proti islamističnim militantnim skupinam v Maliju.

Francoski obrambni minister je že napovedal protiukrepe kot odgovor na zadnje napade v Franciji in ob tem dejal: “Odziv je potreben znotraj in zunaj Francije. Islamska država je teroristična vojska z borci, ki so povsod … to je mednarodna vojska, ki jo moramo popolnoma uničiti, zato smo del koalicije.”

Francoska vojska bo tako svojo edino letalonosilko na poti v Indijo uporabila za delovanje v vojaškem posredovanju proti militantni skupini Islamska država v Iraku in Siriji. V koaliciji držav v boju proti ISIS-u sodeluje Francija z bojnimi letali rafale (9) in mirage 2000 (6), letečim tankerjem C-135FR, letalom za zgodnje opozarjanje E-3F in letalom za pomorsko patruljiranje atlantique 2, ki delujejo iz  letalskih baz v ZAE in Jordaniji.

Skupaj z bojno skupino ladij in letalonosilko Charles De Gaulle (R91) bo v vojaškem posredovanju proti Islamski državi lahko sodelovalo še dodatnih približno 30 letalnikov (palubni lovci Dassault-Breguet super étendard (9) in Dassault rafale M (12), kot tudi patruljno eno letalo E-2C hawkeye ter mornariški helikopterji SA365 dauphin, EC725 caracal in AS532 cougar, NH 90 caiman).

Letošnja misija francoskega vojaškega ladjevja so poimenovali “Arromanches”, po mestu v Normandiji, kjer je bila umetno zgrajeno pristanišče med operacijo Dan-D v juniju 1944. V spomin na prve francoske letalonosilke zgrajen po vojni in 70. obletnico konca druge svetovne vojne naj bi z misijo “Arromanches” Francoska mornarica izkazala čast tudi dolgoletnemu sodelovanju med Francijo in njenimi ameriškimi ter britanskimi zavezniki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

V napadu na Charlie Hebdo uporabili puške AK-47 kalašnikov

Kljub strogemu nadzoru nad strelnim orožjem in prizadevanjem za boj proti nezakoniti trgovini z orožjem je na stotisoče kosov vojaškega strelnega orožja še vedno posejanih v 28 državah članicah Evropske unije.

VIDEO: Letala Francoske mornarice na letalonosilki

Francoski mornariški piloti so objavili izjemen videoposnetek dogajanja na francoski letalonosilki Charles de Gaulle (R91), posnet z gopro kamerami na čeladah pilotov ter tehničnega osebja.

Povezani članki