Francoska mornarica ob obali opazila oboroženo rusko podmornico

by Urednik

RUSKO POMORSKO PATRULJIRANJE OB ZAHODNI OBALI EVROPE

Francoska mornarica je januarja 2016 v Biskajskem zalivu, ki leži vzdolž zahodne obale Francije, zaznala rusko podmornico, ki naj bi bila oborožena z jedrskimi raketami, je visok francoski uradnik zaupal novinarjem revije Obs Magazine, ki je izšla v četrtek, 10. marca 2016.

Ruska podmornica, ki naj bi pripadala Severnomorski floti Ruske mornarice, sicer ni vstopila v teritorialne vode Francije, vendar jo je bilo moč opaziti s francoske atlantske obale. O prisotnosti ruske podmornice so se novinarji pozanimali tudi pri tiskovnem predstavniku Francoske mornarice, ki pa ni želel ne potrditi in ne zanikati informacije, z obrazložitvijo, da je splošna politika mornarice, da ne komunicirati o teh zadevah. “Ruske mornariške aktivnosti so v porastu že več mesecev, če ne let, zato smo vedno pozorni na to,” je zaključil tiskovni predstavnik.

Zaradi politično-vojaških napetosti med Rusijo in Zahodom v zadnjih nekaj letih je Rusija z letali, podmornicami in vojaškimi ladjami močno povečala “aktivnosti” ter prisotnost svoje v vojske po svetu. Ruske podmorniške dejavnosti so posebno pozornost vzbudile pred dobrim letom (jeseni 2014 ter spomladi 2015) na Švedskem, Finskem in v Veliki Britaniji, kjer so opazili neznane podmornice, vendar niso uspeli izvedeti ali je res šlo za ruska plovila.

Severnomorska flota Ruske mornarice ima v svoji floti balistične podmornice razreda typhoon (projekt 941UM x1), delta IV (projekt 667BDRM delfin x6), borei (Yuriy Dolgoruky, projekt 955 x1), podmornice z manevrirnimi raketami razreda oscar II (projekt 949A x7), jurišne podmornice na jedrski pogon razreda sierra (projekt 945 x3), victor (projekt 671RTMK x4) akula (projekt 971 x6), yasen (Severodvinsk, projekt 885 x1), kot tudi dizelsko-električne jurišne podmornice razreda kilo (projekt 877 x7) in lada (projekt 677 x1).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

SORODNE NOVICE:

Finska mornarica sprožila opozorilne strele proti “tuji podmornici”

Finska mornarica je v ponedeljek in torek ob obali Helsinkov zaznala prisotnost tuje podmornice, zato so proti njej sprožili nekaj opozorilnih strelov (granat).

Švedski lov na “Rdeči oktober” se nadaljuje

Švedska vojska še naprej mrzlično išče tuje neznano plovilo oz. podmornico, ki jo je od petka 17. oktobra 2014 v stockholmskem arhipelagu opazilo že več civilistov.

Povezani članki