Francoska vojaška ladja Commandant Birot (F796) na obisku v Kopru

by Urednik

DOBRI ODNOSI SLOVENSKE IN FRANCOSKE MORNARICE

Francosko veleposlaništvo v Sloveniji obvešča, da bo od 28. do 30. aprila 2015 na rutinskem obisku v Luki Koper vojaška ladja Francoske nacionalne mornarice »Commandant Birot« (F796) razreda D’Estienne d’Orves.

Francoska nacionalna mornarica (Marine nationale) že dolga leta tradicionalno prihaja na obisk v luko Koper. Zadnji obisk francoske vojaške ladje v Sloveniji je bil v letu 2014.

Že dolga leta med Francosko in Slovensko mornarico poteka aktivno sodelovanje, zlasti na področju potapljačev deminerjev. Tudi tokrat bodo med obiskom ladje izvajali skupne vaje v potapljanju.

Kapitan korvete Thomas Vuong bo 28. aprila 2015 ob 16.30 na voljo predstavnikom medijev, da jim predstavi in razkaže vojaško ladjo Commandant Birot (F796).

V torek 28. aprila 2015 ob 17.30 bo francoski veleposlanik v Sloveniji, Pierre-François Mourier, priredil sprejem na krovu ladje in ob tej priložnosti predal francosko odlikovanje častniku 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske.

Francoske vojaške ladje razreda D’Estienne d’Orves

Vojaška ladja Commandant Birot (F796) je manjša vojaška ladja razreda D’Estienne d’Orves, ki je bila predana Francoski mornarici v operativno uporabo leta 1984. Sprva je bila zasnovana za boj proti podmornicam v obalnem pasu, njena vsestranskost pa ji danes omogoča, da lahko opravlja naslednjih pet strateških vojaških funkcij: odvračanje, preprečevanje, projekcija, zaščita in zbiranje informacij. Poveljnik bojne ladje je kapitan korvete Thomas Vuong.

Francozi so skupaj zgradili 20 ladij razreda D’Estienne d’Orves (od tega 3 argentinske razreda Drummond), Francoska mornarica pa je svojih 17 ladij poimenovala po junakih druge svetovne vojne. Osem od teh ladij so Francozi upokojili in jih šest prodali Turški mornarici, kjer so jih označili kot korvete razreda B.

Devetim ladjam razreda D’Estienne d’Orves, ki so ostale v službi Francoske mornarice, bodo odstranili težko oborožitev in jih začeli uporabljati kot oceanske patruljne ladje. Z njimi bodo nadomestili patruljne čolne razreda P400.

Argentinska mornarica uporablja 3 vojaške ladje razreda D’Estienne D’Orves, ki so bile prvotno naročene s strani Južnoafriške mornarice, vendar jih zaradi sankcij ZN proti Južni Afriki Francozi niso dobavili in ju je nato leta 1978 kupila Argentinska mornarica. Tretjo ladjo je naročila Argentina in jo začela uporabljati v letu 1981.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki