Francozi bodo Belgiji umaknili ponudbo za lovce rafale

by Urednik

AMERIŠKI F-35 ”PREGNAL” TEKMECE NA BELGIJSKEM RAZPISU ZA NOVEGA LOVCA

Francoski letalski proizvajalec Dassault Aviation naj bi se odrekel zmagi na belgijskem natečaju za novo bojno letalo, ki bo zamenjalo sedanje F-16A/B v floti Belgijskih letalskih sil, poroča belgijski dnevnik La Libre Belgique  

Če bo Dassault Aviation z letalom rafale res odstopil iz tekme za novega belgijskega lovca, se bosta za zmagovalca in 3,5 milijarde evrov vreden posel potegovala samo še ameriški Lockheed Martin z letalom F-35 in BAE Systems z Eurofighter  typhoonom.

Že v dneh pred začetkom pariškega letalskega salona v letošnjem juniju je bilo moč iz besed Erica Trappierja, prvega moža podjetja Dassault Aviation, razbrati to namero, saj je za belgijski dnevnik L’Écho nedvoumno povedal: ”… čutim željo po nakupu ameriškega letala!” To je povezal z odnosi z Natom, saj naj bi bilo nezdružljivo biti v Severnoatlantskem zavezništvu in kupovati neameriško letalo, kot je francoski rafale.
Še več, načelnik štaba Francoskih letalskih sil, general André Lanata je 19. julija 2017 izrazil zaskrbljenost glede uspešnosti in zmogljivosti ameriškega F-35, ”… ki bo postal merilo globalnih letalskih sil, ne samo v ZDA, pač pa tudi pri njenih glavnih partnericah.” V primeru Dassaultovega odstopa iz tekme se bo moral BAE Systemsov Eurofighter typhoon oprijeti zelo močnih argumentov, če bo hotel v tekmi za naročilo novega bojnega letala Belgijskih kraljevih letalskih sil premagati favoriziranega ameriškega tekmeca F-35.

Že  v aprilu pa je iz tekme izstopil ameriški Boeing z letalom F/A-18E/F super hornet, ki mu je nato v juliju sledil švedski Saab z lovcem JAS-49 gripen E. Belgijci so se lani decembra odločili za nakup 34 novih bojnih letal, ki naj bi bila dobavljena po pomladi 2018, skupna vrednost posla pa je 3,578 milijarde evrov.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault Aviation

Povezani članki