“Gamsi” se v Nemčiji pripravljajo za operacijo Kfor

by Urednik

Četa 132. gorskega polka Slovenske vojske na vaji v Nemčiji

Pripadniki 132. gorskega polka Slovenske vojske so se v januarju 2014 za nekaj časa preselili v Nemčijo, kjer se na vadišču ameriške vojske JMRC Hohenfels pripravljajo za operacijo Kfor na Kosovu.

Sedaj je že nekaj let praksa, da enote Slovenske vojske pred odhodom v mednarodno operacijo del priprav opravijo tudi na vadišču JMRC Hohenfels, kjer ob boku s pripadniki tujih sil opravljajo naloge v realnih pogojih operacije. Trenutno se v Nemčiji nahaja četa 132. gorskega polka, ki bo del naslednjega kontingenta Slovenske vojske, napotenega na Kosovo.

Pripadniki JMRC Hohenfels vadbencem pripravijo scenarije, ki so značilni za določeno operacijo. Ob slovenskih vojakih se usposabljajo še pripadniki oboroženih sil iz Armenije, Nemčije, Albanije in ZDA. V operaciji Kfor je možno posredovanje ob javnih nemirih, kar se je nemalokrat na Kosovu tudi zgodilo, zato je del usposabljanja posvečen postopkom vzdrževanja javnega reda in miru. Če se protesti sprevržejo v nasilje, so posredujoče sile deležne obmetavanja z raznovrstnimi “projektili”, med njimi so tudi zažigalne steklenice, zato se je treba že pred tem navaditi na srečanje z ognjeno kroglo “molotovke”. Slike z usposabljanja so bolj zgovorne, zato ne spreglejte fotogalerije.

Vojaki ob srečanju z ognjeno kroglo "molotovke"

Pozitivna perspektiva za gorsko enoto Slovenske vojske

Takole v prenesenem pomenu so vojaški gorniki iz rezervne klopi znova stopili v prvo postavo Slovenske vojske. 132. gorski bataljon se je ob lanskih spremembah v Slovenski vojski preoblikoval v 132. gorski polk, z enotno strukturo se je postavil ob bok ostalim pehotnim polkom in se priključil 1. brigadi Slovenske vojske. “Gamsi” so bili pred tem popolnjeni z jedrom stalne sestave in do ukinitve služenja vojaškega roka z vojaki naborniki, potem s pripadniki  prostovoljne pogodbene rezerve, po novem pa bo enota sestavljena iz poklicnih pripadnikov, zato se prednostno popolnjuje s svežim kadrom. Ker smo Slovenci tesno povezani z gorami, se je kvalitetno delo razvilo tudi v gorski enoti in Gorski šoli Slovenske vojske, ki sta z leti pridobili ugled v tujini.

Na mednarodne operacije so bili vojaški gorniki napoteni kot manjše skupine v sestavi drugih enot ali poveljniški kader, še nikoli pa kot samostojna enota, zato zgoraj omenjena gorske četa, ki bo odšla na Kosovo, predstavlja nov mejnik v razvoju 132. gorskega polka Slovenske vojske. Po vrnitvi s Kosova se četa seli v okolje slovenskih hribov in gora, kjer se bo namensko usposabljala za primarno poslanstvo – gorsko bojevanje. Podobna pot čaka tudi ostale gorske čete iz sestave 132. gorskega polka. Čeprav je bila prihodnost gorske enote negotova, je preoblikovanje Slovenske vojske prineslo pozitivno vizijo razvoja posebne enote lahke gorske pehote, zato je korak vojaških gornikov lahko zopet trden in pogled v prihodnost jasen.

Gamsi na vaji v Nemčiji ob posredovanju v nemirih
Gamsi na vaji v Nemčiji ob posredovanju v nemirih
Gamsi na vaji v Nemčiji ob posredovanju v nemirih
Gamsi na vaji v Nemčiji ob posredovanju v nemirih

Čeprav je znano domovanje gorske enote v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, so po preoblikovanju Slovenske vojske zaradi teritorialnega načela (prevoz na delo in umestitev v lokalno okolje) posamezne čete nastanjene tudi v drugih krajih po Sloveniji (Ljubljana, Štajerska). Po načrtih naj bi kmalu del 132. gorskega polka začel delovati na Primorskem, kjer so  denimo v Posočju v preteklosti že bile stacionirane gorske enote, postopoma naj bi v vojašnici v Ajševici pri Novi Gorici oblikovali eno gorsko četo. V Ajševici ima po novem sedež Teritorialni polk 1. brigade, že dalj časa pa tam deluje Center za jezikovno usposabljanje Partnerstva za mir, del Šole za tuje jezike Slovenske vojske.

Četa 132. gorskega polka Slovenske vojske vaji v Nemčiji
Gamsi ob srečanju z ognjeno kroglo "molotovke"

Še beseda o razvoju Gorske šole Slovenske vojske. Z vstopom Slovenije v Nato in prisluženo mednarodno veljavo je šola prerasla v mednarodni projekt Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki naj bi v končni fazi postal Natov Center odličnosti za gorsko bojevanje s sedežem v Sloveniji. Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje ima sedež v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in je po lanskem preoblikovanju Slovenske vojske sestavni del 1. brigade. Ker se je projekt na svoji dolgoletni poti nekajkrat spotaknil, se mu v letu 2015 le obeta končna realizacija. V tej zgodbi nemara dobi novo perspektivo tudi Center za obrambno usposabljanje v Poljčah na Gorenjskem, kjer sedaj potekajo tečaji tujih jezikov v Šoli za tuje jezike Slovenske vojske. Torej, počakajmo do 2015.

“Gamsi” in Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje, obe gorski enoti sta prepoznavni po sivi baretki, so skupaj z ostalimi enotami 1. brigade Slovenske vojske oblikovali novo izdajo brigadnega glasila Prva, ki je bilo objavljeno v decembrski reviji Obramba. O zgodovini in razvoju slovenskega vojaškega gorništva pa govori vsebina posebne izdaje revije Obramba: Slovensko vojaško gorništvo.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: US Army

VIDEO: Vaja Gorski udar 2012

Povezani članki