Generalni sekretar Nata Stoltenberg prosi za še eno leto na čelu zveze

by Urednik

STOLTENBERG ZARADI VOJNE V UKRAJINI PROSIL, DA ŠE OSTANE NA POLOŽAJU

Trenutni generalni sekretar Nata norveški generalni sekretar Jens Stoltenberg  to funkcijo opravlja skoraj devet let – od oktobra 2014. Stoltenbergu bi morala pooblastila poteči 1. oktobra lani, a so bila zaradi razmer v Ukrajini podaljšana za leto dni. Oktobra letos se to obdobje izteče in v številnih državah zavezništva se slišijo glasovi o potrebi po podaljšanju mandata Stoltenbergu še za dodatno leto.

O tem piše tudi ameriška spletna stran Bloomberg, ki se sklicuje na neimenovani vir. Države Nata naj bi namreč želele, da Stoltenberg ostane, saj ne najdejo kompromisnega kandidata, ki bi ga nadomestil, ugotavlja Bloomberg.

Vprašanje izvolitve novega generalnega sekretarja organizacije bo obravnavano na julijskem vrhu Nata, kjer bodo države članice iskale soglasje.

Glavni kandidati za mesto generalnega sekretarja Nata so danska premierka Mette Frederiksen, britanski obrambni minister Ben Wallace, nekdanji britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vendar ima vsak od njih svoje slabosti, kot navaja Bloomberg. Za nekatere dejstvo, da v lastni državi izdatki za vojaško področje ne dosegajo standarda po Natovi listini – do 2% BDP, drugi (na primer bivši premier Johnson) imajo težave s podporo v svojih državah… .

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki