Generalštaba ZDA in Rusije dogovorila ukrepe za zmanjšanje napetosti

by Urednik

RUSKA VOHUNSKA LADJA PLUJE OB ZDA, RUSKA LETALA PRELETAVALA AMERIŠKI RUŠILEC

Načelnik Generalštaba Oboroženih sil Ruske federacije Valerij Gerasimov in šef odbora načelnikov štabov Oboroženih sil ZDA Joseph Dandorf sta se med srečanjem v Bakuju dogovorila o ukrepih za zmanjšanje napetosti, navaja Ministrstvo za obrambo Ruske federacije.

Pogovarjala sta se o stanju odnosov med Rusijo in ZDA in izmenjala oceno položaja na področju mednarodne varnosti v Evropi, na Bližnjem vzhodu, Severni Afriki in drugih ključnih regijah sveta, navaja sporočilo na spletni strani ruskega vojaškega resorja.

Obe strani sta na pogovorih dogovorili ukrepe za povečanje varnosti ob vojaških aktivnostih obeh držav, kot tudi za zmanjšanje napetosti in tveganj pred incidenti. Poleg tega sta se strani dogovorili, da bosta še naprej vzdrževali stike.

Iz ZDA poročali o novih rusko-ameriških “incidentih”

Iz ZDA so ravno v sredo 15. februarja 2017 poročali,da so opazili rusko vohunsko ladjo le 30 milj od ameriške obale, nedaleč od podmorske baze v Connecticutu. Ladja Ruske mornarice je med plovbo ostala v mednarodnih vodah. Viktor Leonov je sicer s protiladijskimi raketami, vendar je njena glavna naloga prestrezanje komunikacij in zbiranje podatkov.

V Črnem morju pa je prišlo do novega “incidenta”, ko so ruska bojna letala zopet preletavala ameriški rušilec USS Porter, prvič odkar je zaprisegel novi ameriški predsednik Trump. Ruska letala so 10. Februarja 2017 izvedla tri “nestrokovne in nevarne” prelete nad rušilcem USS Porter, so poročali ameriški uradniki.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki