Grčija v Franciji uradno prevzela prvega lovca rafale

by Urednik

GRČIJA NADALJUJE TRADICIJO FRANCOSKIH LOVSKIH LETAL

Grške letalske sile so na slovesnosti v letalskem preskusnem centru podjetja Dassault Aviation v Istresu uradno prevzele prvo lovsko letalo rafale. Dobavo prvega od skupaj 18 letal za Grčijo je omogočilo dejstvo, da bo 12 od naročenih 18 letal premeščenih iz Francoskih letalskih sil.

Prvih šest rabljenih lovcev rafale naj bi Grčiji predali v enomesečnih presledkih, novih šest naj bi dobavili v začetku leta 2022, preostalih šest rabljenih pa v začetku leta 2023.

To prvo letalo in naslednjih pet, ki prihajajo iz flote Francoskih letalskih sil, bodo pred napotitvijo v letalsko bazo Tanagra v Grčiji uporabili za usposabljanje grških pilotov in tehnikov v Franciji.

Po lovcu mirage F1 leta 1974, lovcu mirage 2000 leta 1985 in lovcu mirage 2000-5 leta 2000, bo lovec rafale zdaj ponosno letel v barvah Grških letalskih sil. Rafale je strateškega pomena za Grčijo in bo zagotavljal Grčiji, da postane ena glavnih sil v regiji, je ob tem dejal izvršni direktor Dassault Aviation Eric Trappier.

Grčija in Francija sta januarja letos sklenili dogovor za 18 lovcev rafale v vrednosti 3 milijarde dolarjev. Kmalu po podpisani pogodbi o prodaji so Francoske letalske sile objavile naročile 12 novih letal rafale, ki bodo nadomestili prodane Grčiji. Dassault jih bo dobavil do leta 2025.

Pripravil: A. Knific, foto:

Povezani članki