Gruzija bo ruske Mi-8 in Mi-24 nadomestila z zahodnimi helikopterji

by Urednik

GRUZIJA STREMI K PRIKLJUČITVI ZAHODU IN V NATO PAKT

Gruzijske letalske sile bodo helikopterje ruskega porekla zamenjale z ameriškimi oz. francoskimi, razlog pa tiči predvsem v tem, da se je Gruzija usmerila proti zahodu in v želji po priključitvi zvezi Nato, hkrati pa tudi v nižanju stroškov vzdrževanja.

V prihodnje naj bi Gruzija dosedanje ruske vojaške helikopterje – transportne Mi-8, mornariške Mi-14  ter jurišne Mi-24 – nadomestila z ameriškimi helikopterji, je prejšnji teden  potrdil gruzijski obrambni minister Irakli Alasania. Po letu 2000 se je Gruzija opirala skoraj izključno na ruske dobave, tako da ima 16 oboroženih izvedenk transportnih Mi-8 HIP, 16 Mi-14 haze (mornariški helikopter za iskanje in reševanje) in 12 jurišnih Mi-24 hind. Usmeritev se je spremenila po gruzijskem obratu proti zahodu in  težnji, da se priključi Natu. Kot del te nove strategije je sledila nabava brezpilotnih letalnikov in zračnoobrambnih raketnih sistemov v Izraelu ter nabava vsaj ducata helikopterjev Bell UH-1H huey iz ZDA in Turčije. Med spopadom  z Rusijo leta 2008 je Gruzija izgubila nekaj teh helikopterjev (napadeni so bili na tleh), izgube pa so pokrili z dobavami novih hueyev iz ZDA. Je pa pripravljenosti preostalega dela helikopterske flote (ruskega izvora)  precej zmanjšana, kajti ni več dobav rezervnih delov niti podpore iz Rusije.

Ruske helikopterje so Gruzijci tako odpisali, tako da v letu 2014 ne bodo več leteli, nova flota pa naj bi temeljila na dobavah ameriških helikopterjev.

Gruzijski helikopter Mil Mi-24

V letu 2009 je Gruzija dobila prvi par ameriških helikopterjev UH-1H huey plus v sklopu ameriške vojaške pomoči, helikopterja pa sta prišla iz ameriških viškov in so ju obnovili v Oregonu. Opremljena sta z motorji s 1800 KM ter novimi kraki glavnega in repnega rotorja. Pilot in sopilot imata v opremi nočnoglede, sodobna pa je tudi elektronska oprema v kokpitu helikopterja.

Se pa Gruzijci kot kaže ne bodo oprli samo na ameriške helikopterje. Kot poudarja obrambni minister Alasania, so mu med njegovim obiskom ponudili helikopterje tudi Francozi. Kot pravi, je bilo vzdrževanje helikopterske flote, ki izvira še iz Sovjetske zveze in Rusije, za državo precej drago, saj je bila dobava rezervnih delov in sklopov izjemno težavna in se pogosto niso mogli izogniti koruptivnih dejanj pri tem.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki