Hamas kupuje rakete od Severne Koreje

by Urednik

Hamas kupuje rakete od Severne Koreje

Pripadniki palestinske militantne skupine Hamas naj bi se s Severno Korejo pogovarjali o nakupu raket in komunikacijske opreme, saj jim namreč zmanjkuje orožja v spopadih z Izraelsko vojsko v Gazi, poroča britanski Telegraph.

Dogovor med Hamasom in Severno Korejo naj bi bil vreden več sto tisoč dolarjev, pri njem pa naj bi posredovalo libanonsko trgovsko podjetje organizacijo s sedežem v vzhodnem Bejrutu, ki ima tesne vezi z militantno palestinsko organizacijo.

Hamas naj bi Severni Koreji že plačal orožje in si želi čim prej dobiti več sto novih raket, kot tudi komunikacijsko opremo, ki bi jim omogočila bolje koordinirati njihove napade.

Po izraelski najnovejši vojaško ofenzivi proti Hamasu, ki ima sedež v Gazi, vojaški obveščevalci iz zahodnih držav trdijo, da so Palestinci že pred dvema tednoma poskušali prepričati Severno Korejo, da jim zagotovi nove zaloge orožja, predvsem za nadomestitev tisočih raket, ki so jih izstrelili na Izrael od začetka julija.

Dobri odnosi med Hamasom in Severno Korejo niso novost. Severnokorejski režim že dalj časa vzpostavlja tesne vezi z radikalnimi islamističnimi skupinami, kot so Hezbolah, saj naj bi bili združeni v želji, da se uniči Zahod, poroča Telegraph.

Sodelovanje Hamasa in Severne Koreje se je prvič pokazalo že v v letu 2009, ko so zasegli kar letalu  35 ton orožja na letalu, ki je moralo zasilno pristati na letališču v Bangkoku.

Pošiljka je vključevala rakete zemlja-zrak in zemlja-zemlja ter drugo orožje. Preiskovalci so kasneje ugotovili, da bi pošiljko orožja, ki je bila namenjena v Iran, kasneje pretihotapili do Hezbolaha in Hamasa.

Bo Islamski džihad napadel Izrael?

Vodja militantne skupine Islamski džihad Abdulah Shalah pa je sporočil, da imajo v “rokavu” veliko “presenečenj”, to pa naj bi bile iranske rakete dolgega dosega, ki še niso bile uporabljene v spopadih. Napovedal je, da jih bodo kmalu uporabili proti Izraelu, če se bo vojna v Gazi še nadaljevala. Spletni medij Donia Alwattan, vir blizu Islamskega džihada, ni navedel koliko takšnih raket  naj bi imela ta militantna skupina, a dodal, da je to njihovo orožje za “sodni dan”.

Najverjetneje gre za iranske nevodene rakete zezal, ki lahko nosijo do 600 kg eksploziva in imajo doseg do 200 kilometrov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki