Helikopterji Mi-35 pripravljeni za dobavo Srbiji

by Urednik

VOJSKA SRBIJE POVEČUJE FLOTO BOJNIH HELIKOPTERJEV

Novi jurišni helikopterji Mi-35M, ki jih Srbija nabavlja iz Rusije, so sveže pobarvani in so dobili novo oznako v letalskem zavodu Rostvertol v Rostovu na Donu. Zastava Srbije je na repu letala, kar pomeni, da so helikopterji v zaključni fazi, ekskluzivno poroča Sputnik.

Srbija je v Rusiji kupila štiri nove bojne helikopterje Mi-35 in od Airbusa tri večnamenske H-145M, ki bodo Srbiji dobavljeni do konca tega ali v začetku prihodnjega leta.

Zmogljivi ruski bojni helikopter Mi-35 je svojo bojno učinkovitost potrdil v več kot 30 vojnah – od Afganistana do Sirije – in velja za enega najzmogljivejših bojnih helikopterjev na svetu. Oborožen je s smrtonosnim orožjem, zaščiten pa j z oklepom, ki ščiti pilotsko kabino in vitalne dele letalnika pred kroglami s tal, zato ga imenujejo tudi “leteča trdnjava” in “leteči tank”. Poleg jurišnih zmogljivosti pa je v Mi-35 tudi še prostor za transport (osmih) vojakov in/ali tovora.

»Dobavljeni naj bi bili bodisi konec leta 2019 bodisi v začetku leta 2020, kar je videti povsem uresničljivo. Naši helikopterji so izdelani v tovarni Rostvertol v Rostovu na Donu, gre za eno najpomembnejših letalskih inštitucij v Ruski federaciji, ki je ta mesec praznovala 80-letnico in pred kratkim sklenila zelo velike pogodbene posle s tujimi partnerji in ruskim ministrstvom za obrambo, ki je naročilo kar 98 bojnih (jurišnih) helikopterjev Mi-28NM. Dokončanje štirih helikopterjev Mi-35M za srbsko vojsko poteka po načrtu, kar so lahko ugotovili tudi naši strokovnjaki, ki so obiskali tovarno. Naši helikopterji so že prejeli oznake ”RV i PVO” in nosijo registrske številke 35101, 35102, 35103 in 35104. Prepričan sem, da bo maskirna shema, v katero so obarvani, pomenila določeno presenečenje, saj ne bodo obarvani v naše zdaj že standardne tribarvno kamuflažno shemo, kot  helikopterji H-145M in Mi-17V5, saj so se naši strokovnjaki odločili za ruski predlog, ki po mnenju strokovnjakov zagotavlja manjšo opaznost helikopterjev v zraku,« je za Sputnik povedal srbski vojaški strokovnjak in strokovnjak za rusko letalstvo Svetozar Jokanović.

Jokanović še poudarja, da potekajo priprave srbskega vojaškega letalstva na sprejem teh helikopterjev po načrtu.

»Del leta in tehnične sestave 714. helikopterske eskadrilje ”senke” se že usposablja v Rusiji,« dodaja, »Spodbudna pa je tudi napoved, da se s tem ne bodo zaključila nova naročila za srbsko vojsko, ker so posledice desetletij zanemarjanja vlaganj v obrambni sistem velike in tega ne bo mogoče preprosto in na hitro nadoknaditi. Zdaj imamo večje težave s pomanjkanjem letalskega in tehničnega osebja, vendar pričakujem, da bo nova tehnika pritegnila nove ljudi in vzbudila zanimanje za vojaški poklic. Kar zadeva bojne helikopterje, naša vojska ocenjuje, da potrebujemo osem takšnih helikopterjev, optimalna številka pa bi bila od 12 do 14, da bi popolnili eno eskadriljo. Do takrat bodo ‘senke‘ iz Kraljeva vzporedno uporabljale nove Mi-35M in domače helikopterje gazela gama

Jokanović pravi, da Srbija od leta 2005 dobiva povsem nove Mi-35M:
»Torej ne gre za prenovljene, posodobljene helikopterje, ampak za tisto, kar je trenutna varianta. Naš helikopter se glede opreme ne razlikuje bistveno od Mi-35M, kakršne je  pred dvema letoma nabavil bistveno bogatejši Kazahstanu. Podobne helikopterje so kupili tudi še Irak, Nigerija, Pakistan, Uzbekistan … Naš helikopter se tako tudi ne razlikuje od osnovne variante, kakršno je naročilo rusko ministrstvo za obrambo, kar veliko pove o visoki ravni političnih odnosov med državama. Natančneje, nakup teh helikopterjev bo našim pilotom omogočil uspešno izvajanje bojnih nalog v enostavnih in srednje težkih meteoroloških pogojih, se proti sovražniku prikradejo tako, da letijo na približno 10 do 20 metrov višine (ali vsaj 50 m ponoči), kolikor je potrebno, da ostanejo neopaženi in tako dosežejo faktor presenečenja ter uporabijo poleg nevodenih orožij tudi tako imenovano pametno orožje, ki jim bo omogočilo, da bodo na cilje lahko delovali z varne razdalje,« zaključuje srbski vojaški strokovnjak.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki