Hrvaška je poslala zahteve (prošnje) za predlog  za novo bojno letalo

by Urednik

NOVI NAČRTI HRVAŠKE PO LANSKEM NEUSPELEM NAKUPU IZRAELSKIH F-16

Približno leto dni po zavrnitvi sporazuma z Izraelom za lovce F-16 barak je vlada Republike Hrvaške 15. januarja 2020 v večkratnih prizadevanjih za nakup sodobnih večnamenskih bojnih letal poslala prošnjo za predlog (RfP).

Hrvaška je poslala RfP v ZDA za povsem novega lovca  F-16 blok 70/72, na Švedsko za povsem novega lovca JAS-39 gripen, v Francijo za rabljenega Dassault rafale, v Italijo za rabljeni Eurofighter typhoon (tranše 1) ter Norveški, Grčiji in Izraelu za rabljene F-16.

Po uradnih virih hrvaška vlada pričakuje, da bodo  odzivi na RpF prišli najpozneje do 7. maja. Ponudbe bodo proučili do začetka avgusta 2020, ko bo vladna komisija predlagala najboljšo odločitev o predloženih predlogih. Uradni viri niso razkrili, ali je Hrvaška zahtevala predlog za JAS-39 gripen C ali novejšo različico E, ali pa prepustila Švedski, da se odloči, kateri tip bo na voljo.

Hrvaška vlada je 10. januarja 2019 uradno objavila, da je zavrnila že sprejeto izraelsko ponudbo za dvanajst rabljenih F-16C/D barak s simulatorjem, osnovnim orožjem in podporo v infrastrukturi, usposabljanju in vzdrževanju, ker je ameriški kongres odobril prodajo Izraelcev F-16 samo v osnovni konfiguraciji. To bi zahtevalo dodatne stroške modernizacije z ameriškimi podjetji in predstavljalo zavoro pogojev v dejanskem razpisu. V ponovnem  postopku je hrvaška vlada ustanovila novo, širšo komisijo za nabavo sodobnih bojnih letal, ki so jo sestavljali strokovnjaki različnih ustreznih ministrstev.

Hrvaško vojno letalstvo (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – HRZ) potrebuje zamenjavo za svojo floto preostalih  sedmih enosedih MiG-21bisD in štiri dvosedežne lovce MiG-21UMD, ki pripadajo edini hrvaški enot z bojnimi letali  s sedežem na letalski bazi Zagreb – Pleso.

Pripravil: Antonia Prlenda, foto: YouTube

 

Povezani članki