Hrvaška napoveduje letalski miting CROIMAS 2020

by Urednik

LETALSKI MITING CROIMAS 2020 OB DNEVU HRVAŠKE DRŽAVNOSTI NA LETALIŠČU ZADAR

Hrvaška je za 30. maj 2020, ob dnevu hrvaške državnosti, napovedala organizacijo letalskega mitinga CROIMAS 2020, ki bo potekal v Zračni luki Zadar.

V zadnjih dneh avgusta so Hrvatje tako že imeli prvo uradno predstavitveno konferenco v zvezi z letalsko predstavo CROIMAS 2020, ki so se je udeležili podpredsednik vlade in obrambni minister Damir Krstičević, načelnik Generalštaba oboroženih sil general Mirko Šundov, poveljnik HVL brigadni general Mato Mikić, poveljnik logistike generalmajor Mladen Fužul, župan Zadrske županije Božidar Longin, župan mesta Zadar Branko Dukić, državni sekretar na ministrstvu za turizem Tonči Glavina, predstavniki Ministrstva za obrambo RH, Hrvaške vojske in drugi. V predstavitvi vodje operativnega oddelka v poveljstvu 93. letalske baze je polkovnik Damir Barišić orisal podrobnosti v zvezi z letalsko razstavo ob podpori vlade Republike Hrvaške.

Prva mednarodna vojaška letalska prireditev na Hrvaškem bo potekala v letu, ko bodo obeležili 30. dan državnosti Republike Hrvaške, 25. obletnico hrvaških letalskih sil, 29. obletnico oblikovanja hrvaške vojske in 15. obletnico oblikovanja akrobatske letalske skupine “Krila Oluje”, Republika Hrvaška pa bo tudi prvič predsedovala Evropski uniji.

Na CROIMAS 2020 bodo nastopile akrobatske letalske skupine in demonstracijski piloti ter letala iz Hrvaške, držav članic Nato in iz partnerskih držav. Glede na trenutne napovedi in ambicije je predviden bogat letalski in spremljajoči program s približno 450 udeleženci in sto letali ter helikopterji. Večina vzletov in pristankov slednjih bo potekala iz 93. letalske baze Zemunik.

Vstop na prireditev bo brezplačen, glavni oder za gledalce pa bo kar na zadarski ”Rivi”. CROIMAS bo po prvotni zamisli potekal vsakih pet let. Minister Krstičević je na otvoritveni konference dejal: “Vlada je prepoznala pomen in v celoti podprla pobudo za izvedbo letalskega šova, ki je na moje veselju prišel na pobudo naših letalcev. CROIMAS 2020 je zelo pomemben dogodek, zato ga želimo organizirati na najbolj svečen in profesionalen način.”

Za razliko od Slovenije, ki je zadnjo podobno prireditev pripravila leta 2000 v Cerkljah ob Krki, se naši sosedje lotevajo velikega letalskega projekta CROIMAS 2020 in napovedujejo, da ga bodo pripravljali tradicionalno vsakih 5 let. Vse pomembne informacije o dogodku ter udeležencih in programih boste našli na naši spletni strani v naslednjih mesecih, v primeru večjega zanimanja pa bomo vsekakor pripravili izlet letalskih navdušencev in ogled prireditve v Zadru prihodnje leto 30. maja.

Pripravil: B. Knific, foto: HVL

 

Povezani članki