Hrvaška prejela rakete hellfire za helikopterje kiowa warrior

by Urednik

HRVAŠKI HELIKOPTERJI OH-58 KIOWA WARRIOR POSTALI POLNO OPERATIVNO SPOSOBNI

Hrvaška vojska (Hrvatska vojska  – HV) je nedavno iz ZDA prejela pošiljko raket zrak-zemlja AGM-114 hellfire, s katerimi bodo za protioklepni boj oborožili izvidniške helikopterje OH-58D kiowa warrior.

Z raketami AGM-114 hellfire zrak-zemlja (ASM) so hrvaški helikopterji OH-58D kiowa warrior dosegli polno operativno sposobnost (full operational capability – FOC). Novi izstrelki so Hrvaškim letalskim silam zagotovili izredno natančno protitankovsko oborožitev in orožje za druge cilje, ki se lahko uporablja tako v dnevnih in nočnih razmerah.

Rakete hellfire so izpopolnjene protitankovske rakete proizvajalca Lockheed Martin, ki jih lahko uporabljajo kopenski, pomorski in letalni oborožitveni sistemi.

Hrvaški helikopterji kiowa warrior so bili že predhodno deležni nadgradnje programske opreme za uporabo raket AGM-114 hellfire, prav tako so bili deležni usposabljanja uporabe teh raket njihovi piloti.

Hrvaške letalske sile, točneje 393. helikopterska eskadrilja (393. eskadrila helikoptera, 393. eh), ki deluje iz letalske baze Zadar-Zemunik, je v drugi polovica leta 2016 od ZDA dobila 16 rabljenih helikopterjev OH-58D kiowa warrior. Sedaj imajo v svoji floti le še 15 letalnikov, po tem ko je konec januarja 2020 en helikopter OH-58D strmoglavil v Jadransko morje v bližini Šibenika. V nesreči sta umrla pilot in kopilot.

Pripravil: A. Knific, foto: Federico Grattoni

 

Povezani članki