Hrvaška prodaja letala PC-9, An-32B in helikopterje Mi-24V, kupuje pa PC-12NG

by Urednik

HRVAŠKA MODERNIZIRA LETALSKO FLOTO 

Hrvaški spletni portal OBRIS piše o javnem natečaju, ki ga je Republika Hrvaška objavila preko javnega podjetja Agencija Alan d.o.o., v minulih dneh. Gre za tri ločene natečaje, ki so jih 11. novembra 2014 objavili v hrvaškem dnevnem tisku, v katerem so jih napotili na podrobnosti, objavljene na spletni strani Agencije Alan.

Rabljena šolska letala PC-9

Prvi natečaj je razpisan za prodajo skupaj šestih šolskih letal: treh PC-9 (z evidenčnimi številkami 051 -1988 , 052  – 1986, in 051 – 1991), ob teh pa še treh PC-9M ( vsi so iz leta 1997 z evidenčnimi številkami 058, 060 in 0565). Ta letala prodajajo tako posamično kot skupaj, jamstvo za potencialnega kupca pa je 15.000 evrov. Pisma o nameri za nakup morajo zainteresirani kupci dostaviti do 2. decembra letos. Odpiranje ponudb za nakup ne bo javno, prodajalec pa lahko odstopi od prodaje brez kakršnekoli obrazložitve, je razvidno iz vrste obrazložitev, ki spremljajo natečaj, zmanjšujejo pa transparentnost prodaje.  Po končanem natečaju bodo ponudniki obveščeni v 60 dneh, kolikor bo čas za oddajo dokončnih ponudb. Hrvaška vojska ima v svoji floti 20 trenažnih letal Pilatus PC-9, ki so kupili od Avstralije in jih modernizirali v različico PC-9M.

Rabljena transportna letala An-32B

Naslednji razpisani natečaj obravnava prodajo dveh transportnih vojaških letal An-32B, evidenčni številki sta 707 za letalo iz leta 1993, in 727 iz leta 1991. Tudi ti dve letali, edini tega tipa v floti Hrvaških letalskih sil, prodajajo ali ločeno ali skupaj kupcu, ki bo ponudil najvišjo ceno ter položil 15.000 evrov jamstva. Dokumentacijo lahko kupec poda v hrvaškem ali angleškem jeziku, da bi tako pridobil pravico do strokovnega pregleda letal ter njihove dokumentacije. Roki so enaki kot pri prvem razpisu, torej do 2. decembra 2014, odpiranje ponudb tudi v tem primeru ne bo javno, odpoved ponudnikom pa je možna brez obrazložitve.

Rabljeni bojni helikopterji Mi-24V

Tretji razpis se nanaša na bojne helikopterje Mil Mi-24V, skupaj jih prodajajo sedem (od skupaj devetih). Gre za helikopterje, izdelane v letih od 1978 do 1986, ki jih je koč kupiti posamični ali skupaj., izbrali pa bodo ponudnika po kriteriju  najviše ponudbe.  Tudi pri tem poslu je za ponudnika razpisano jamstvo 15.000 evrov, potencialni kupci si bodo na podlagi jamstva lahko ogledali ponujene helikopterje in njihovo dokumentacijo, fazi pripomb na ponujeno tehniko pa bo sledila faza odločanja o ponudbah. Rok za oddajo ponudb za helikopterje je 2. december letos, ponudb ne bodo odpirali javno, prav tako je možen odstop od prodaje brez obrazložitve.

Kaj pomeni hrvaška odprodaja letal in helikopterjev

Hrvaški spletni portal OBRIS se ob tem razpisu sprašuje, ali ne gre pri tem razpisu morda za šminko, kajti več stvari v teh treh razpisih je zanimivih in vprašljivih. Helikopterji Mi-24V tako že dlje časa niso v operativni rabi Hrvaških letalskih sil (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – HRZ i PVO), o obeh transportnih An-32B se že dlje časa govori kot o »opuščenih programih« (odpisanih letalih), o šolskih pilatusih PC-9 pa kot o preštevilnih (to se že dlje časa govori o hrvaških PC-9).

Že pred leti je bilo veliko govora o prodaji hrvaških zastarelih mornariških sistemih, pa od tega ni bilo nič, podobno »sezono lova« pa so pred časom odprli v Hrvaškem vojnem letalstvu. Pri slednjem gre za prodajo treh zelo različnih tipov opreme, ki jih povezuje zgolj dejstvo, da so se znašli na listi za odpis tako iz političnih kot iz tehničnih vzrokov. Še posebej je vpliv politike prisoten pri bojnih helikopterjih Mi-24V, ki so jih pred leti umaknili iz uporabe ion pri tem izdatno zmanjšali udarno bojno moč Hrvaške vojske. Kasneje so jih nameravali prodati v Gruzijo (v maniri enega najslabših hrvaških orožarskih poslov v devetdesetih letih). Podobna je situacija s transportnima An-32, ki so ju obnovili, njune letalne resurse pa zatem izrabili za skorajda kriminalno vprašljive »izlete«, letali pa uvrstili (brez temeljitejših in argumentiranih analiz) na »listo za odpis«.

Čeprav zgoraj omenjenih odpisov in prodaje ne gre metati v isti koš, se je težko izogniti dvomu, da tudi za prodajo »odvečnih« Pilatusovih PC-9 niso v ozadju politične igre. PC-je so uporabljali tako za protipožarne naloge v urjenju pilotov, kot za potrebe akrobatske letalske skupine »Krila oluje«, ob tem pa je bilo kar nekaj teh letal začasno prizemljenih zaradi »vzdrževanja in/ali težav pri financiranju popravil«. Ob tem so imeli Pilatusi PC-9 relativno majhno število naletenih ur, kar pa je vse skupaj prej posledica pomanjkanja denarja in prej razlog za iskanje več sredstev, kot pa  za prodajo »slabo izkoriščenih« letal.

Hrvaška šolska letala PC-9 - Krila oluje

Hkrati je potrebno opozoriti na vprašanje skorajšnjega »opremljanja letala za taktični zračni prevoz in padalsko urjenje«. Posla, ki je notoričen po svoji koruptivnosti, navaja OBRIS, že od trenutka, ko se je novica o tem prvič pojavila v javnosti. Uradna obrazložitev je namreč, da gre v prvi vrsti za letalo, namenjeno urjenju padalcev – kar je cilj zmogljivosti, definiran v odnosih Republike Hrvaške in zavezništva NATO. Zanimivo, da Hrvaška vojska tovrstno urjenje in usposabljanje izvaja s helikopterji (resda to ni najprimernejši/najcenejši in najustreznejši način), že dolgo pa se tudi ni razpravljalo o uporabi obstoječih transporterjev An-32B za te namene. Resurse slednji transporterjev so »pokurili« na relacijah Zagreb-Kabul in Zagreb-Bagdad, poleg tega pa so tudi za t.i. vojaške VIP prevoze (ob številnih glasnih in upravičenih pripombah) uporabljali ta letala, ki še zdaleč niso ne udobna in ne tiha. O tem pa  je že dolgo časa moč slišati govorice o naravnanosti nekaterih posameznikov v nabavo lahkega turbopropelerskega enomotornega letala PC-12NG za te namene. Pri nem naj bi bile možne številne opcije (med drugim tudi zamenjava za »preštevilne« PC-9 – kar je bil primer tudi v Sloveniji, ko so nam ponujali – namesto Dassault Aviationovega falcona 2000EX– Gulfstreamovo (G IV) poslovno letalo v zamenjavo za »preštevilne« slovenske PC-9).

Gre za prav tako letalo Pilatus PC-12NG, ki ga je vodstvo švicarskega Pilatusa pred dnevi predstavilo predstavnikom Hrvaškega vojnega letalstva na Zemuniku (ob proslavi Dneva eskadrilje in 50.000 ur naleta PC-9). Ob tej priložnosti  so nekateri z vrha HRZ i PVO vstopili vanj in se v njegovem »interierju« slikali ter tako dokazovali – navaja OBRIS, da je letalo težko primerno za kaj drugega, na primer za »običajne vojake« in/ali padalsko usposabljanje/urjenje, za kar naj bi v Hrvaško vojno letalstvo formalno kupili enega ali celo dva primerka.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Planes CZ

VIDEO: Hrvaške letalske sile (iz leta 2006)

Povezani članki